Skip to content

5 SNIKER YANG PALING MAHAL DI DUNIA

Kongsikan artikel ini

Sniker mengekspresikan keperibadian dan identiti peribadi lebih daripada mana-mana item fesyen lain. Kini, sniker paling mahal hadir dalam pelbagai bentuk, warna, kemasan, dan jumlah penggunaan tanpa had untuk pengguna kontemporari.

Dengan begitu banyak pilihan sniker yang tersedia di pasaran hari ini, penting untuk mempertimbangkan faktor yang memisahkan jenama dan silhoutte yang berbeza seperti ketahanan, gaya dan keselesaan.

Namun adakah anda sedar bahawa terdapat beberapa sniker paling mahal di dunia yang ramai tidak tahu? Bahkan kasut termahal di dunia ini pun tidak dibuat dengan kuantiti yang banyak lantas koleksinya sangat rare dan menarik!

5 JENAMA SNIKER PALING MAHAL DI DUNIA

Jika anda sedang mencari sniker yang trendy dan mewah, anda telah datang ke tempat yang betul. Dalam senarai sniker terbaik untuk tahun ini, anda pasti akan menemui jenama kasut lelaki yang menarik perhatian anda.

1. NIKE AIR FORCE 1 LOW LOUIS VUITTON MONOGRAM BROWN DAMIER AZUR

sniker paling mahal Nike Air Force 1 Low Louis Vuitton Monogram Brown Damier Azur

Keluaran pertama LV Nike Air Force 1 yang inovatif, edisi 200 sniker Louis Vuitton Nike dalam rona eksklusif telah menjadi tarikan para lelaki sejak akhir – akhir ini.

Berpakaian dalam Monogram lambang Louis Vuitton dan corak Damier dengan Taurillon leather, setiap sepasang sniker Louis Vuitton Nike buatan tangan yang terpesona didatangkan dengan oren pilot case tersendiri dalam kulit Monogram Taurillon.

Fakta menarik: Sniker ini hanya ada 200 unit yang dibuat.

2. MICHAEL JORDAN’S GAME WORN NIKE AIRSHIP

Michael Jordan's Game Worn Nike Airship sniker paling mahal

Nike Air Ships Jordan telah direka oleh Bruce Kilgore dan pada asalnya dikeluarkan pada tahun 1984. Selepas permainan, kasut itu dihadiahkan kepada TJ Lewis, seorang budak bola semasa permainan Bulls lawan Nuggets pada 1 November 1984. Untuk lelongan, sniker itu telah dibentangkan dan juga ditawarkan dengan staff pass Nuggets 1984-85 Lewis.

Sniker pemain lagenda basketball itu dijual pada harga memecahkan rekod $1.472 juta, yang diperoleh oleh sniker collector Nick Fiorella pada lelongan Icons of Excellence & Haute Luxury yang diadakan di Las Vegas. Nike Air Ships dilaporkan merupakan sepasang sniker terawal yang pernah dipakai Jordan sepanjang kerjayanya.

Dia memakai kasut ini ketika bermain dalam permainan kelima, menentang Denver Nuggets, rookie season dengan Chicago Bulls, pasukan yang akhirnya akan dia pimpin untuk memenangi enam kejuaraan NBA.

3. KANYE WEST NIKE AIR YEEZY 1 ‘PROTOTYPE’

kasut mewah di dunia

Penyanyi rap terkenal Kanye West juga dikenali sebagai salah satu pereka fesyen dan sneaker yang paling berpengaruh pada zaman kini. Koleksi jenama kasut lelaki Yeezy yang dibinanya ini menjadi impak yang besar dalam industri, yang mana setiap koleksinya seringkali sold out.

Sampel Air Jordan 6 “Donda” dicipta untuk mengenang ibu Kanye West, Dr. Donda West, yang meninggal dunia pada November 2007.

Terdapat hanya beberapa pasang sahaja yang diketahui wujud, dan ia diberikan kepada Kanye, beberapa rakannya dan ahli keluarga. Kasut sniker itu dijangka dijual melebihi $2.5 juta dan $1 juta, masing-masing.

4. SOLID GOLD OVO X AIR JORDANS

Solid Gold Ovo X Air Jordans sniker paling mahal di dunia

Kerjasama antara Drake dan Nike bermula pada 2013 apabila Drake menandatangani perjanjian dengan jenama Jordan Nike. Sejak itu dia telah mengeluarkan beberapa kasut edisi terhad termasuk OVO x Air Jordan 10 dan OVO x Air Jordan 12.

Kerjasama antara jenama OVO Drake dan jenama Air Jordan Nike Kerjasama antara jenama OVO Drake dan jenama Air Jordan Nike adalah natural fit.

Drake terkenal dengan minatnya terhadap kasut dan telah menjadi duta untuk jenama Jordan sejak 2013. Jenama OVO yang bermaksud October’s Very Own telah diasaskan oleh Drake pada 2011 dan telah menjadi jenama pakaian jalanan yang popular.

Apabila Drake memutuskan untuk bekerjasama dengan jenama kasut Air Jordan ini, dia memutuskan untuk menjadikan kasut sniker tersebut emas solid, 24k. Lantas ia menjadi sniker Nike paling mahal di dunia dengan berat lebih daripada 50 paun setiap satu.

Sniker itu, yang nampaknya berjumlah $2 juta, telah ditugaskan oleh Matthew Senna yang telah mencipta nama untuk dirinya sendiri untuk kerjanya dengan fine metals, casting sneaker, bunga ros, topeng ski dan objek lain yang tidak dijangka menjadi emas dan brass.

5. MICHAEL JORDAN’S 1998 NBA FINAL AIR JORDAN 13S

kasut mewah di dunia

Jika anda menjangkakan sepasang kasut Michael Jordan yang terkenal akan memecahkan rekod sniker yang paling mahal di dunia, nampaknya anda betul.

Tahun 2023, sepasang sniker yang pernah dipakai oleh legenda basketball Michael Jordan pada Pusingan Akhir NBA 1998 dijual pada harga $2.2 juta. Ini menjadikan ia sniker termahal yang pernah dibeli. Sniker ini juga sangat jarang ditemui di pasaran lantas ia eksklusif dan one-of-a-kind.

Obsesi lelaki terhadap sniker seperti wanita yang meminati beg mewah. Bagi anda yang sememangnya sneakerhead, ini pastinya antara sneakers yang menjadi idaman kalbu.

Artikel berkaitan: 10 kasut raya pilihan Glam Lelaki 2023

By Zahirah Zulkhairi
Kongsikan artikel ini

Artikel Yang Berkaitan

Sisley Malaysia

SISLEY BUKA STOR FLAGSHIP PERTAMA DI MALAYSIA

Bacaan Lanjut

LIVESTREAM – SAKSIKAN PEMENTASAN VALENTINO LE CIEL MEN FALL/WINTER 2024 DI SINI

Bacaan Lanjut
Aiman Hakim Ridza

“MEN ARE MADE HOW MEN SHOULD BE.” – AIMAN HAKIM RIDZA, GLAM LELAKI JANUARI 2024

Bacaan Lanjut

ONITSUKA TIGER RAI ULANG TAHUN KE-75 BERSAMA ASTRO BOY

Bacaan Lanjut

GLAM LELAKI MOST STYLISH 2023

Bacaan Lanjut
coach Malaysia

THE LIL NAS X DROP: KOLABORASI ISTIMEWA LIL NAS X BERSAMA COACH

Bacaan Lanjut