Skip to content

5 KERETA TERMAHAL DI DUNIA PADA 2023

Kongsikan artikel ini

GLAM Lelaki membariskan 5 kereta yang termahal yang menjadi idaman peminat supercar di seluruh dunia. 

Kereta yang bernilai jutaan ringgit ini sering kali hadir dalam edisi terhad. Dan supercar ini hanya muncul dalam beberapa kali sahaja dalam setahun. Lantas, ia sering kali datang dengan tanda harga termahal yang lebih tinggi daripada model edisi sebelumnya.

Berbeza dengan jenama kereta komersial seperti Proton, Perodua, dan Honda yang sering mengeluarkan pelbagai model baru setiap tahun untuk menarik perhatian pembeli dalam pasaran kenderaan harian. Jenama automotif ini fokus pada inovasi, efisiensi bahan api, dan keselesaan untuk memenuhi keperluan pelanggan yang meluas.

Bagaimanapun, jenama kereta mewah seperti Bugatti, Pagani, dan Rolls-Royce tidak mempunyai keluaran yang pantas. Setiap model yang mereka keluarkan adalah hasil pembuatan yang teliti dan terperinci, dan mungkin melibatkan proses tangan yang lebih banyak. Keunikan, prestasi yang luar biasa, dan eksklusiviti adalah nilai yang ditekankan, dan harga yang tinggi mencerminkan kualiti dan kemewahan yang disediakan.

Kereta mewah edisi terhad ini selalunya akan habis terjual sebaik sahaja dilancarkan. Ia menjadi rebutan peminat supercar yang berlumba-lumba untuk mendapatkan edisi terbaharu ini sebagai lambang status kekayaan.

BERIKUT ADALAH 5 KERETA TERMAHAL DI DUNIA PADA TAHUN INI:

1. ROLLS-ROYCE BOAT TAIL

Sumber:

Rolls-Royce cukup sinonim dengan tahap kemewahan yang tertinggi. Boat Tail yang baharu ini kelihatan lebih eksklusif, ia merupakan penerus kepada Sweptail yang dihasilkan pada tahun 2017. Sweptail dijual pada harga US$12.8 juta apabila dilancarkan. Syarikat itu belum lagi mengumumkan harga untuk Boat Tail, tetapi desas-desus mengatakan bahawa Boat Tail dijangka mencapai US$28 juta.

Rekaan luar Boat Tail menampilkan dua ton warna, yang jarang sekali dilihat pada kebanyakan kereta. Reka bentuknya adalah kelas atasan, dan bahagian dalamnya pula dilengkapi dengan “bilik hos” dengan payung matahari terbina dan peti sejuk untuk minuman. Rolls-Royce sentiasa memberikan yang terbaik.

2. BUGATTI LA VOITURE NOIRE

Bugatti La Voiture Noire dilengkapi dengan enjin quad-turbo 8 liter W16. Ia menghasilkan 1479 kuasa kuda dan 1600 newton-meter tork. Mungkin sukar untuk dipercayai, tetapi kereta ini dilengkapi dengan enam kepala ekzos. Buggati La Voiture Noire yang baru ini datang dengan roda yang radikal, fasianya adalah buatan khas, dan logo di bahagian belakang menyala untuk mengeja nama jenama, menjadikannya jelas sebagai Bugatti.

La Voiture Noire adalah penghormatan kepada sejarah Bugatti yang sarat legenda. Ia melambangkan keanggunan dan kelembutan. Ia membawa kelajuan, estetika, kemewahan, dan teknologi, dan tidak kurang daripada sebuah ikon. Reka bentuk yang seluruhnya berwarna hitam ini berharga $18.7 juta.

3. BUGATTI CENTODIECI

Centodieci adalah kereta yang sangat jarang ditemui di jalan raya. Ia diperkenalkan oleh Bugatti dalam Minggu Kereta Pebble Beach. Centodieci meneruskan tradisi 110 tahun Bugatti dalam reka bentuk dan prestasi yang cemerlang sambil menghormati warisan terkini jenama ini. Bugatti mereka cipta semula model bersejarah EB110 dengan Centodieci dalam bahasa Itali bermaksud 110. Dengan prestasi yang mengagumkan dan reka bentuk yang mencipta sejarah, Centodieci, yang terinspirasi daripada model bersejarah.

Centodieci, dengan versi moden bentuk segitiga klasik dan enjin W16 yang terkenal, dengan bijak membawa EB110 ke dalam milenium baru. Hanya terdapat 10 unit yang dihasilkan dan 10 kereta edisi terhad ini membezakan diri dengan keanggunan dan kecantikan seni yang sempurna, mengubah Centodieci menjadi karya seni sejati. Kereta ini adalah salah satu kereta paling eksklusif yang pernah dihasilkan dan berharga Rm41 juta.

4. MERCEDES MAYBACH EXELERO

Mercedes-Benz Exelero adalah sebuah kenderaan yang unik. Exelero dicipta pada tahun 2004 oleh Fulda, bahagian Jerman Goodyear, untuk menguji tayar baru mereka. Mercedes menggunakan rangka Maybach sebagai dasar Exelero dan dilengkapinya dengan enjin V12 twin-turbo yang sama yang menghasilkan 690 kuasa daya (510 kW) dan 1,020 Newton-meter (752 paun-kaki) tork.

Kereta ini dihasilkan dengan teliti dan tanpa cela untuk mengurangkan tekanan aerodinamik. Ia dapat mencapai matlamatnya dengan keberkesanan dan kecekapan yang terbaik. Kereta konsep Mercedes-Benz Maybach Exelero adalah kenderaan besar dan kuat yang mempunyai berat 2,660 kg (5,864 paun).

Exelero adalah kereta yang mencapai kelajuan tertinggi 351 km/jam (218 mph), yang sangat cepat jika dibandingkan dengan kereta konsep lain. Mercedes Maybach Exelero bergerak dari 0 hingga 100 kilometer sejam (0 hingga 62 batu sejam) dalam masa hanya 4.4 saat. Harga supercar ini adalah Rm37 juta, tetapi kini ia mungkin melebihi Rm42 juta.

5. BUGATTI DIVO

Divo merupakan pilihan utama di kalangan lelaki untuk model-model Bugatti yang baru dikeluarkan. Walaupun Divo berkongsi banyak ciri dengan model lebih murahnya, iaitu Chiron, terdapat banyak faktor yang menjadikan pelaburan tambahan ini berbaloi. Bugatti menjadikan Divo lebih ringan, iaitu 77 paun lebih ringan daripada Chiron dengan menambahkan roda yang lebih ringan, intercooler karbon fiber, dan menghapuskan beberapa bahan peredam bunyi.

Walaupun mempunyai kuasa yang sama iaitu 1,500 daya kuda (1,119 kilowatt) seperti Chiron, Divo mempunyai susunan aerodinamik yang berbeza yang menjadikannya 8 saat lebih cepat di litar ujian Nardo. Masa yang anda tunggu-tunggu akhirnya tiba: Kereta ini akan dihasilkan dalam 40 unit, dengan setiap unit berharga RM25 juta.

Kenderaan ini sesuai untuk gaya hidup yang mewah. Setiap individu yang berkelas pasti mengidamkan kenderaan-kenderaan sedemikian untuk melengkapkan kekayaan mereka dan meningkatkan kualiti hidup mereka.

 

Foto: Unsplash.com

By Ronald Henry
Kongsikan artikel ini

Artikel Yang Berkaitan

MENGAPA TOM CRUISE TIDAK LAGI DIBENARKAN MEMBELI BUGATTI?

MENGAPA TOM CRUISE TIDAK LAGI DIBENARKAN MEMBELI BUGATTI?

Bacaan Lanjut
MERCEDES-EQ: PEMACU MOBILITI ELEKTRIK MASA HADAPAN

MERCEDES-EQ: PEMACU MOBILITI ELEKTRIK MASA HADAPAN

Bacaan Lanjut

ELEKTRIFIKASI VOLVO XC60 YANG LEBIH PINTAR

Bacaan Lanjut
LIONEL MESSI PEMILIK KOLEKSI KERETA TERMAHAL DUNIA

LIONEL MESSI PEMILIK KOLEKSI KERETA TERMAHAL DUNIA

Bacaan Lanjut
PRESTASI BURUK CRISTIANO RONALDO DI PADANG DIKECAM

PRESTASI BURUK CRISTIANO RONALDO DIKECAM

Bacaan Lanjut

WILMER VALDERRAMA PEMILIK KERETA IKONIK THAT ‘70S SHOW

Bacaan Lanjut