Skip to content

5 MOTOSIKAL TERMAHAL DI DUNIA 2023

Kongsikan artikel ini

Apakah motosikal yang termahal di dunia tahun ini? Walaupun ada yang hanya dipamerkan di muzium, semak senarai ini untuk mengetahui motosikal atau superbike  yang berjaya menduduki senarai teratas. 

Seperti kereta, motosikal atau superbike mempunyai peminatnya yang tersendiri di seluruh dunia. Dan setiap model baharu terus mencabar sempadan senarai harga yang kini sudah mencecah jutaan Ringgit. Namun, baru-baru ini beberapa pengeluar utama telah mula menghasilkan motosikal edisi terhad yang dibina sebagai karya seni atau dihasilkan untuk memberikan prestasi yang luar biasa dalam dunia permotoran antarabangsa.

Apakah motosikal atau superbike yang termahal di dunia tahun ini?

BERIKUT ADALAH TOP 5 MOTOSIKAL YANG TERMAHAL DI DUNIA PADA TAHUN 2023:

5. BMS NEHMESIS

Melihat dari gambar, anda akan tahu mengapa motosikal ini bernilai begitu tinggi. BMS Nehmesis diperbuat daripada emas 24 karat, tidak mempunyai tukar hala tepi, dan motosikal ini mempunyai tempat duduk di bahagian tengah. Ini disebabkan oleh sistem air-ride yang membolehkan motosikal ini mengangkat dirinya sendiri secara automatik dengan swingarm sebelah. Ia boleh mengangkatnya 10 inci di atas tanah.

Yang lebih penting, ia mempunyai kilauan kuning keemasan 24 karat dan ini dengan mudah menjelaskan nilai $3 juta (Rm14juta). BMS adalah disebabkan oleh teknologi air-ride motosikal Nehmesis, yang membolehkan kenderaan ini mengangkat dirinya sendiri dengan bantuan swingarm sebelah dan suspen belakang.

4. HILDEBRANG & WOLFMULLER

Hildebrand & Wolfmüller adalah motosikal pengeluaran pertama di dunia. Heinrich dan Wilhelm Hildebrand adalah jurutera enjin stim sebelum bekerjasama dengan Alois Wolfmüller pada tahun 1894 untuk menghasilkan motosikal bahan bakar di Munich, Jerman.

Dengan harga $3.5 juta (Rm16juta), Hildebrand & Wolfmüller adalah salah satu motosikal termahal di dunia pada tahun 2023. Pada tahun 1984, Heinrich, Wilhelm, dan Alois Wolfmüller bekerjasama untuk membina motosikal ini.

3. ECOSSE ES1 SPIRIT

Tempat ketiga dalam senarai kali ini adalah Ecosse ES1 Spirit, yang mempunyai kelajuan tertinggi sekitar 370 km/j. Ianya lebih tinggi daripada motosikal pengeluaran semasa yang terhad secara elektronik kepada 299 km/j. Ecosse ES1 Spirit merupakan salah satu daripada 5 motosikal termahal di dunia pada tahun 2023 dengan harga $3.6 juta (Rm16.8 juta).

2. AJS PORCUPINE 1949 E90

Motosikal kedua yang paling mahal dalam senarai adalah AJS Porcupine 1949 E90. AJS 500cc Porcupine adalah motosikal perlumbaan British yang dikeluarkan oleh Associated Motor Cycles (AMC). Ia dibina pada tahun 1945 dengan enjin mendatar yang dikenali sebagai E90S.

Sokongan yang hebat daripada Les Graham telah membantu salah seorang atlet ini memenangi Kejuaraan Dunia 1949. Porcupine adalah motosikal dengan rangka terbuka, enjin aloi aluminium 500 cc, dan jenis hentakan yang unik dikenali sebagai hentakan “jam-pot.”

Sebelum tersedia kepada kumpulan peminat terhad, motosikal ini menghabiskan dua puluh tahun di Coventry National Motorcycle Museum. Ia berharga US$ 7 juta (RM32.7 juta).

1. NEIMAN MARCUS LIMITED EDITION FIGHTER

Motosikal paling mahal di dunia pada tahun 2023 ialah Neiman Marcus Limited Edition Fighter. Menariknya Neiman Marcus bukanlah sebuah syarikat pengeluar motosikal sepenuhnya, tetapi merupakan rangkaian fesyen mewah di Amerika Syarikat. Neiman Marcus Limited Edition Fighter kini dijual pada harga $11 juta (Rm51juta), iaitu hampir 100 kali ganda harga asalnya.

Sehingga hari in, ia hanya terjual sebanyak 45 unit sahaja sejak dilancarkan. Walaupun kelihatan mengancam dan mempunyai harga yang tinggi, Neiman Marcus Limited Edition Fighter sah untuk dibawa di atas jalan raya dan mempunyai kelajuan tertinggi 190 mph. Kuasa ini dihasilkan oleh enjin V-twin udara sejuk 120ci 45 darjah kenderaan ini dan dipadankan dengan komponen badan yang terdiri daripada titanium, aluminium, dan serat karbon.

 

Foto: Pinterest.com

Artikel Berkaitan: 5 KERETA TERMAHAL DI DUNIA PADA 2023

By Ronald Henry
Kongsikan artikel ini

Artikel Yang Berkaitan

Melangkah Ke Masa Depan Elektrik Sepenuhnya 01

Melangkah Ke Masa Depan Elektrik Sepenuhnya

Bacaan Lanjut

GOLF R-LINE – EVOLUSI KESERONOKAN VOLKSWAGEN TERBAHARU

Bacaan Lanjut
Keanggunan Nan Agresif 01

Keanggunan Nan Agresif

Bacaan Lanjut

BMW 5 SERIES PENERAJU PERUBAHAN BAHARU

Bacaan Lanjut

SENSASI MINI ELECTRIC GENERASI TERKINI

Bacaan Lanjut

Victory Travels In Louis Vuitton

Bacaan Lanjut