Skip to content

piala ryder

PERTANDINGAN GOLF BERKUMPULAN TERHEBAT DI PIALA RYDER

Kongsikan artikel ini

Piala Ryder ialah pertandingan golf dwitahunan antara Eropah dan Amerika Syarikat. Edisi tahun ini berlangsung di Marco Simone Golf & Country Club dari 29 September hingga 1 Oktober.

Dipimpin oleh kapten berpengalaman yang memainkan peranan penting dan mengutamakan semangat berpasukan dengan gabungan 12 pemain bersaing selama tiga hari untuk Trofi Samuel Ryder.

Sinonim dengan tradisi, kerja berpasukan dan semangat kesukanan, Piala Ryder memberi penghormatan kepada kolektif dengan beberapa juara terbaik dalam permainan menyalurkan bakat individu mereka untuk pencapaian lebih besar kumpulan.

Pertempuran sengit dilakukan dengan penuh penghormatan antara pihak lawan dan perpaduan dan persahabatan antara generasi adalah yang terbaik.

THE RYDER CUP: GOLF’S GREATEST TEAM CONTEST

Piala Ryder memupuk nilai-nilai tradisional kecemerlangan yang merupakan intipati sukan ini dan yang menggemakan falsafah Rolex sendiri yang menentukan. Sebagai sebahagian daripada komitmennya terhadap permainan golf yang telah wujud hampir 60 tahun lalu, Rolex pertama kali bekerjasama dengan Piala Ryder pada tahun 1995 sebagai Penjaga Masa Rasmi Pasukan Eropah.

Pembuat jam tangan Switzerland kini menjadi Rakan Kongsi Seluruh Dunia di semua edisi pertandingan.

Mempamerkan semangat dan menampilkan juara dari kedua-dua belah Atlantik. Trofi Piala Ryder dinamakan sempena ahli perniagaan Inggeris dan peminat golf Samuel Ryder, yang pertama kali menyumbangkan trofi itu pada 1927 sebagai hadiah untuk pertandingan antarabangsa antara pemain golf profesional Amerika dan British di Worcester Country Club.

Trofi itu adalah kira-kira 17 inci tinggi dan seberat empat paun, terletak di atas tapak kayu yang mempunyai markah setiap acara terukir di atasnya.

piala ryder

Testimonee Rolex Luke Donald mempunyai tanggungjawab sebagai Kapten Eropah untuk mengetuai pasukan untuk Piala Ryder 2023. Sebagai pemain, dia telah mewakili Eropah sebanyak empat kali dan telah menang setiap kali.

Dalam penampilan terakhirnya, pada 2012, dia mengetuai Pasukan Eropah dalam perseorangan, memperoleh mata biru pertama di papan dalam apa yang dipanggil Miracle di Medinah.

“Piala Ryder adalah bentuk persaingan paling murni yang kami ada dalam sukan kami. Kami bermain banyak kejohanan individu tetapi untuk berkumpul sebagai satu pasukan dan melakukan sesuatu untuk kolektif dan bukannya diri sendiri adalah istimewa. Tiada apa-apa seperti mewakili negara. Piala Ryder kaya dengan sejarah dan terdapat persaingan hebat antara Eropah dan Amerika Syarikat. Ia sangat bersemangat dan tiada apa yang menyamainya dalam permainan golf.” kata Luke Donald.

piala ryder

Kapten Amerika Syarikat ialah Rolex Testimonee Zach Johnson yang membuat penampilan pertama daripada lima penampilan Piala Ryder sebagai pemain pada 2006 dan pernah berkhidmat sebagai naib kapten pada dua edisi yang lalu. Dia telah menamakan rakan Testimonie Fred Couples sebagai salah seorang naib kaptennya untuk Rom.

Testimoni Rolex Jon Rahm berkata “Piala Ryder mewakili banyak perkara untuk saya. Ia adalah salah satu sebab utama mengapa saya berada di tempat saya hari ini. Piala Ryder 1997 adalah percikan api yang membakar semangat saya untuk permainan itu. Saya tidak dapat mengukur atau menyatakan dengan kata-kata betapa ia bermakna tetapi ia amat penting bagi saya.”

Dengan menganjurkan Piala Ryder ke-44, Itali menjadi negara Eropah ketujuh yang mengadakan acara terkenal itu, menyertai England, Scotland, Sepanyol, Ireland, Wales dan Perancis. Marco Simone Golf & Country Club menawarkan susun atur yang menarik dan mencabar yang memberikan pukulan risiko dan ganjaran untuk memikat hati penonton.

Salah satu hubungan yang paling berjaya dan berkekalan antara jenama dan sukan, gabungan Rolex dengan golf bermula pada tahun 1967 apabila Arnold Palmer menjadi Testimoni pertama jenama itu dalam sukan itu, disertai oleh rakan-rakan dan pesaing hebatnya Jack Nicklaus dan Gary Player. Mereka membentuk perkongsian semula jadi yang tidak terucap untuk mempromosikan nilai-nilai golf kepada orang ramai yang lebih luas dan berkembang.

Bagi mereka, kemenangan yang dicapai melalui cara yang betul adalah asas. Lelaki ini adalah penjelmaan permainan adil, seperti yang ditunjukkan Nicklaus pada Piala Ryder 1969, apabila dia melepaskan pukulan putt untuk mengikat pertandingan. Gerak isyarat sukan ini menandakan penciptaan konsesi, satu sifat yang kekal sehingga hari ini antara yang paling dikagumi dalam sukan.

Berpunca daripada perkongsian penting ini, penglibatan jenama dalam sukan ini telah berkembang dan meresap ke semua peringkat permainan memberikan sokongan untuk pemain elit. Rolex ialah peneraju dalam bidangnya, seorang inovator dan perintis dalam industri pembuatan jam tangan Switzerland. Kualiti yang biasa di kalangan keluarga Testimone golf syarikat.

Ini benar terutamanya bagi sekumpulan pemain golf terpilih yang telah berada di barisan hadapan sukan mereka sepanjang karier permainan mereka dan terus mendahului sebagai kapten di acara berpasukan yang paling menarik termasuk Piala Ryder, Piala Presiden™ dan Piala Solheim.

Artikel berkaitan: 3 Jam Tangan Rolex Termahal Di Dunia

By Zahirah Zulkhairi
Kongsikan artikel ini

Artikel Yang Berkaitan

glam fashion party 2024

20 GAYA SELEBRITI WANITA TERBAIK DI GLAM X GLAM LELAKI FASHION PARTY 2024 

Bacaan Lanjut
FILA x Smiley®

“COOL ON COURT” FILA X SMILEY MELANCARKAN KOLEKSI INSPIRASI SUKAN TENIS

Bacaan Lanjut
#NYFW: COOL KIDS DI PERTUNJUKAN COACH MUSIM BUNGA 2024

#NYFW: COOL KIDS DI PERTUNJUKAN COACH MUSIM BUNGA 2024

Bacaan Lanjut

BENTUK OTOT DALAM 30 HARI

Bacaan Lanjut
rolex us open

ROLEX US OPEN: THE FINALE OF THE GRAND SLAM SEASON

Bacaan Lanjut
5 TETAMU STYLISH DI MEN’S FASHION WEEK

5 TETAMU STYLISH DI MEN’S FASHION WEEK

Bacaan Lanjut