Skip to content

Toxic Masculinity Dalam Kesihatan Mental Dan Fizikal

Toxic Masculinity Dalam Kesihatan Mental Dan Fizikal

Kongsikan artikel ini
2 of 4

Sering kali kita dengar dalam pengasuhan tradisional dalam budaya tempatan ayat seperti “lelaki tak patut mengais”, “biasalah… laki suka gaduh” atau apa sahaja yang berkaitan, gambaran imej seorang lelaki yang bersifat agresif, dominan, tanpa emosi, dan sebagainya menjadi norma. Menunjukan jiwa yang sensitif dianggap lemah dan menjadi satu stigma dalam masyarakat.

Maka, cara lelaki mengekspresikan kemurungan adalah secara zahir iaitu melalui kemarahan dan bukannya melalui kesedihan dan tangisan. Selain itu, peningkatan penggunaan seperti rokok dan alkohol, mengurangkan hubungan sosial dan tidak berhubung bersama pakar atau kenalan rapat untuk bantuan sokongan emosi. Wajar disebut “silent killer” kerana ia secara tidak langsung memberi kesan terhadap kesihatan mental seorang lelaki secara diam-diam.

Adakah normal bagi anda untuk seorang lelaki dalam menggunakan alkohol jauh lebih banyak daripada wanita, bentuk badan yang berotot menjadi idola dan berfoya-foya bersama wanita serta seks tanpa perlindungan dengan pelbagai pasangan adalah permainan angka? Adakah menegakkan ideologi seperti ini dengan menggap satu kebiasaan bagi anda? Kadar penyakit kardiovaskular yang lebih tinggi, termasuk serangan jantung dan strok dengan sejumlah penyakit kelamin adalah bayarannya! Menurut GQ, kes bunuh diri menjadi penyebab utama kematian pada lelaki di bawah usia 45 tahun iaitu tiga kali ganda lebih tinggi dari wanita.

2 of 4

Kongsikan artikel ini

Artikel Yang Berkaitan

DIOR HADIRKAN KOLEKSI KAPSUL CD 1947

Bacaan Lanjut

COACH x TOM WESSELMANN, MERAIKAN KARYA ARTIS POP TERNAMA

Bacaan Lanjut

KONTRAS DAN CETAKAN LIAR JADI CIRI KHAS KOLEKSI LA VACANZA 2022

Bacaan Lanjut

ACQUA DI GIÒ EAU DE PARFUM DAYA TARIKAN MASA DEPAN

Bacaan Lanjut

NB FOR JADEN SMITH VISION RACERS, TARUHAN DUA WARNA EPIK

Bacaan Lanjut

BLEU DE CHANEL LAMBANG KEBEBASAN

Bacaan Lanjut