Skip to content

Franck Muller Malaysia

TIGA EKSPRESI MASA JAM TANGAN FRANCK MULLER LONG ISLAND EVOLUTION TERBAHARU

Kongsikan artikel ini

Jenama horologi Switzerland, Franck Muller memperkenalkan jam tangan Franck Muller Long Island Evolution dengan tiga model yang eksklusif di rantau Asia Pasifik.

Inovasi teknikal ialah ciri utama falsafah Franck Muller. Ini terbukti bukan sahaja pada jam tangan Swiss yang kompleks dan megah, tetapi juga pada pembuatan bekas dan dail, teknik meletakkan permata dan material yang digunakan untuk jam tangan ini. Keistimewaan ini tampil pada bekas jam tangan berbentuk yang pertama, Cintrée Curvex pada tahun 1987, dan diteruskan dengan evolusi terbaharu bagi bekas jam tangan Long Island.

Franck Muller Long Island

Long Island 7 Days Power Reserve

Long Island pertama kali dipersembahkan pada tahun 2000 sebagai jam tangan tiga jarum. Bekas segi empat tepat berbucu bulat dengan bentuk melengkung, lug pendek dan angka melengkung. Ia mengikuti reka bentuk bekas menjadi tanda penghormatan kepada era Art Deco dan dengan cepat menjadi model popular dalam kalangan pengumpul.

Binaan Arlogi Baharu yang Kompleks

Tahun ini, Franck Muller memperkenalkan evolusi moden bekas jam Long Island. Reka bentuk baharu itu mengekalkan siluet asal daripada konsep asal oleh pengasas bersama, Vartan Sirmakes. Sambil menyuntik dinamik baharu kepada bekas jam. Untuk membina semula Franck Muller Long Island yang baharu. Pengolahan semula reka bentuk asal dilakukan lalu menghasilkan bahagian halus yang menyerlahkan lekuk, sudut dan garis halus Long Island.

Berbanding dengan reka bentuk asal Long Island, bekas baharu ini menggabungkan bekas dalaman tambahan yang melindungi pergerakan berbentuk yang memacu jam tangan. Franck Muller adalah antara segelintir pembuat jam yang boleh membangunkan pergerakan yang direka bentuk agar sesuai dengan setiap bekas jam. Kelebihan ini disebabkan oleh Franck Muller mereka bentuk, menjuruterai dan mengeluarkan bekas jam, dail dan pergerakannya secara bebas di Watchland.

Franck Muller Long Island

Long Island 7 Days Power Reserve

Pergerakan berbentuk menggunakan sepenuhnya semua ruang dalam bekas jam tangan, menjadikannya lebih menarik secara visual, tetapi juga memberi cabaran untuk Menyusun dan menghasilkan teknik kejuruteraan. Sarung dalaman tambahan Franck Muller Long Island Evolution menawarkan keselamatan tambahan dan perlindungan kejutan kepada pergerakan. Pembinaan berbilang lapisan juga memberikan satu kelebihan – ia membolehkan kristal nilam yang melindungi paparan jam tangan dipasang pada bebibir tanpa sebarang skru penetap yang kelihatan.

Bekas dalaman aluminium disadur anod dalam warna hijau pain, manakala bekas luar titanium diberikan rawatan PVD hitam dengan pemberusan satin. Tali kulit buaya mewah berwarna hitam matte menampilkan jahitan dan tepi berkontra dalam warna hijau pain yang sama dipasangkan dengan bekas Long Island yang baharu. Olahan menghasilkan garisan hijau berterusan yang mengelilingi keseluruhan jam tangan pada kedua-dua belah.

Komplikasi Lompatan Tiga

Franck Muller sentiasa menghasilkan cara baharu untuk menyatakan masa, dengan kerumitan yang sedia ada lebih jauh untuk mencapai standard baharu dalam pembuatan jam mekanikal. Tahun ini, ia mempamerkan komplikasi lompat tiga kali ganda dengan paparan berangka untuk jam, minit dan tarikh dalam Long Island Evolution Master Jumper. Walaupun paparan lompat tiga bukan baharu dalam pembuatan jam tangan bertaraf tinggi, ia hanya berkaitan dengan fungsi kalendar dalam kalendar kekal. Tidak pernah ada jam tangan dengan tiga petunjuk berangka untuk gabungan fungsi masa dan tarikh.

jam tangan

Buat pertama kali Franck Muller telah menambahkan kristal nilam dalaman pada paras baluh dalaman, memberikan kedalaman tiga dimensi pada jam tangan. Di sinilah elemen teks yang berguna dicetak, serta di mana bingkai tiga apertur digabungkan secara langsung. Ini membolehkan mengekalkan pergerakan terbuka, sambil menyerlahkan petunjuk teknikal pada pergerakan dengan penampilan berteknologi tinggi.

Jam tangan dengan penunjuk jam melompat wujud sejak kurun ke-19. Tetapi paparan angka yang lengkap bagi mada untuk jam tangan mekanikal hanya muncul pada tahun 2009. Long Island Evolution Master Jumper melangkah lebih jauh dengan paparan melompat menegak dan sama jarak yang baharu, menampilkan tiga tingkap yang disusun dalam lajur di tengah-tengah bekas jam tangan, dengan jam di bahagian atas, minit di tengah dan tarikh pada kedudukan jam 6. Tetingkap minit dan tarikh masing-masing menggunakan dua cakera berasingan untuk angka puluh dan satu, kedua-duanya melompat pada setiap nombor perpuluhan. Tetingkap jam, sebaliknya, menggunakan satu cakera tunggal untuk menunjukkan jam dari ‘1’ hingga ’12’. Lima cakera jam tangan serta roda yang memandu gerakannya semuanya boleh dilihat melalui bahagian hadapan jam tangan, melalui jambatan sokongan dengan potongan mesin.

jam tangan mewah

Long Island Evolution Master Jumper

Master Jumper

Cabaran terbesar Master Jumper adalah untuk menggerakkan paparan angka. Menghasilkan lompatan serta-merta untuk jam dan minit memerlukan sejumlah besar tenaga. Terutamanya pada lompatan jam, dan lebih-lebih lagi pada penghujung hari apabila penunjuk tarikh turut melompat. Untuk mencapai tork yang mencukupi walaupun menjelang penghujung simpanan kuasanya. Mami menghasilkan sistem dua tong yang inovatif dengan tong pertama, terletak pada jam 12, melibatkan cakera jam dan minit, dan tong kedua, terletak pada jam 6, menghidupkan pergerakan dan dua cakera yang dikaitkan dengan tarikh.

Pada kristal nilam, butiran Caliber FM 3100 yang direka khas untuk jam tangan ini dicetak bagi menyatakan kehebatan teknikal pergerakan ini dengan cara yang kreatif. Hasil daripada pembangunan selama empat tahun, rekaan tangan ini disiapkan dengan pelbagai teknik yang diamalkan dalam pembuatan mereka. Untuk pergerakan yang indah dan ciri teknikal yang menakjubkan.

Grand Tourbillon

Tourbillon ialah reka bentuk paling ikonik untuk haute horlogerie pada hari ini. Dan Franck Muller telah mencipta pelbagai jenis tourbillon untuk jam tangannya sejak hari-hari terawal. Mereka adalah pembuat jam pertama yang membangunkan turbillon berbilang paksi, dan mereka juga memegang rekod untuk jam tangan paling kompleks yang pernah dibuat. Kini, pergerakan Giga Tourbillon yang menampilkan sangkar 20mm juga akan tersedia dalam sarung Long Island. Dengan interpretasi menawan dan moden serta rawatan serba hitam yang sepadan dengan sarung titanium.

Franck Muller

Long Island Giga Tourbillon

Sangkar tourbillon besar Long Island Evolution Giga Tourbillon mengambil lebih separuh daripada keseluruhan pergerakan. Dengan jambatan sokongan berbucu tiga yang dicerminkan rapat pada jambatan tong yang memegang pegas utama. Ini menyediakan rizab kuasa selama empat hari yang lumayan yang ditunjukkan dalam paparan antara tong. Dua jarum jam berisi Super-LumiNova menunjukkan jam dan minit, dengan turbillon bersaiz besar yang juga berperanan sebagai pengira saat bergerak.

Jam Klasik yang Teguh

Untuk melengkapkan koleksi, mereka telah mencipta model tiga jarum ketiga yang dilengkapi dengan kaliber FM 1745 kunci tangan dalam reka bentuk rangka penuh. Penjaga masa yang mengagumkan ini menyediakan rizab kuasa selama tujuh hari, dengan pengayun yang tepat berjalan pada 18,000vph yang stabil. Long Island Evolution 7 Days Power Reserve mengingati kembali pergerakan jam poket klasik. Tetapi diberikan ubah suai baharu dan lebih berani yang amat sesuai dengan bekas Long Island baharu.

Jambatan pergerakan didatangkan dalam bentuk kerangka sepenuhnya untuk memaksimumkan pandangan pergerakan melalui kristal nilam. Dengan pembilang saat kecil di bahagian bawah paparan yang seimbang dengan pegas utama besar di atasnya. Sebahagian rangkaian gear dan gear belitan juga didedahkan, dan boleh dilihat lebih lanjut melalui bahagian belakang jam tangan. Di atas pergerakan jam, angka jam dalam huruf Arab yang dilukis dengan bahan bercahaya menunjukkan masa dengan jelas. Padamkan lampu dan nikmati pemandangan jam tangan ini dengan jelas dan terperinci.

Tiga model Long Island baharu ini memberi penghormatan kepada Long Island yang asal. Tetapi dengan ekspresi dan reka bentuk pencatat masa tiga jarum baharu yang radikal. Pembuat jam ini menunjukkan sejauh mana kejayaan Franck Muller dalam tempoh lebih 30 tahun. Dan bagaimana mereka sentiasa mengejar tahap yang lebih tinggi.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by GLAM Lelaki (@glamlelaki)

 

Baca lebih lanjut: FRANCK MULLER MELANCARKAN BUTIK FLAGSHIP TERBESAR ASIA DI PAVILION KUALA LUMPUR

By Muzammin Muzlan
Kongsikan artikel ini

Artikel Yang Berkaitan

omega apollo 8

MISI HOROLOGI ANGKASA JAM TANGAN OMEGA SPEEDMASTER

Bacaan Lanjut

FAKTA MENARIK MENGENAI PEMANGKU SULTAN JOHOR TUNKU MAHKOTA ISMAIL

Bacaan Lanjut
Awal Ashaari Scha Alyahya

FRANCK MULLER MELANCARKAN BUTIK FLAGSHIP TERBESAR ASIA DI PAVILION KUALA LUMPUR

Bacaan Lanjut
blancpain x swatch

BLANCPAIN X SWATCH: JAM TANGAN BIOCERAMIC SCUBA FIFTY FATHOMS MENEMUI LAUT KEENAM, OCEAN OF STORMS

Bacaan Lanjut

PENGALAMAN HOROLOGI BELL & ROSS TERBAHARU DI THE EXCHANGE TRX

Bacaan Lanjut

JI CHANG-WOOK MELANCARKAN PEMBUKAAN BUTIK RADO DI KUALA LUMPUR

Bacaan Lanjut