1 of 7

Tengku Hassanal Ibrahim Alam Shah Al-Sultan Abdullah baru-baru ini dimasyhur sebagai Tengku Mahkota Pahang dan Pemangku Raja Pahang. Istiadat pelantikan dan pemasyhuran itu berlangsung di Balairung Seri, Istana Abu Bakar di sini di hadapan Sultan Pahang Al-Sultan Abdullah Ri’ayatuddin Al-Mustafa Billah Shah dan Tengku Ampuan Pahang yang baru dimasyhurkan, Tunku Azizah Aminah Maimunah Iskandariah Almarhum Sultan Iskandar. (Sumber: Astro Awani)

Pelantikan Tengku Hassanal sebagai Pemangku Raja Pahang bagi menggantikan ayahanda baginda yang bakal melafaz sumpah jawatan sebagai Yang di-Pertuan Agong ke-16. Selain istiadat yang penuh adat resam serta tradisi Kesultanan Melayu, ramai netizen mengakui teruja malah turut terpaku dengan aura, personaliti dan ketampanan Tengku Hassanal Ibrahim.

Dan baru-baru ini, Tengku Hassanal Ibrahim Alam Shah Al-Sultan Abdullah kini bakal pulang ke tanah air setelah tamat ditauliahkan sebagai pegawai tentera di Royal Military Academy Sandhurst. Ia dirasmikan oleh Sophie, Countess of Wessex, sebagai mewakili Ratu Elizabeth II.

Oleh itu, GL sempat menyelidik dan ini beberapa fakta menarik tentang Tengku Hassanal menerusi biodata rasmi Tengku Mahkota Pahang yang dikeluarkan oleh Istana Abu Bakar.

Foto: Instagram @imanabdullah

Foto: Astro Awani

Foto: Instagram @this.7

1 of 7