Way to go team Edward, nampaknya sains menyebelahi Robert Pattinson! Jika sebelum ini DailyMail melaporkan Bella Hadid adalah wanita tercantik di dunia berdasarkan hasil kajian Greek Golden Ratio of Beauty Phi dan menepati “idea kesempurnaan Greek purba”, hari ini, pelakon filem Twilight pula dianggap “the most handsome man”.

Menurut sumber, kening, mata, rahang, hidung, bibir dan bentuk wajah Robert yang bakal memegang watak Batman tidak lama lagi diukur dan dibandingkan dengan selebriti lelaki lain, dan hasilnya wajah Robert dianggap paling memenuhi kriteria idea ‘kesempurnaan’ oleh Yunani menggunakan The Golden Ratio of Beauty Phi, sebuah teknik yang dipercayai digunakan oleh pelukis di Renaissance Eropah.

Sejak penciptaannya, saintis telah membangunkan formula matematik “untuk membantu menjelaskan apa yang membuatkan seseorang itu cantik.” Dan formula itu menghasilkan peratusan yang menentukan “kesempurnaan” wajah seseorang. Menurut formula ini, Robert Pattison mendapat 92.15 peratus.

Selain Robert Pattison, antara selebriti lelaki lain yang tersenarai adalah:

2. Henry Cavill (91.64%)

3. Bradley Cooper (91.08%)

4. Brad Pitt (90.51%)

5. George Clooney (89.91%)

6. Hugh Jackman (89.64%)

7. David Beckham (88.96%)

8. Idris Elba (88.01%)

9. Kanye West (87.94%)

10. Ryan Gosling (87.48%)

Foto: Getty Images