Skip to content

8 TIP DAPATKAN AIR MANI BERKUALITI TIDAK SEMUA LELAKI TAHU

Kongsikan artikel ini

Kemandulan sering kali menjadi topik yang hangat diperkatakan tatkala berbicara tentang isu rumahtangga serta perhubungan. Buat seorang lelaki, tahap kesihatan serta kualiti air mani memainkan peranan penting. Tahukah anda, air mani yang subur dan berkualiti bukan sahaja bergantung pada bilangan sperma yang terkandung di dalamnya, malah kualiti sperma itu sendiri turut di ambil kira. Sperma yang berkualiti di lihat pada keupayaannya untuk berenang (motility) dan saiz serta bentuk sperma (morphology).

Walau tiada cara yang benar-benar mudah untuk mengenalpasti kualiti air mani anda (melainkan anda membuat temujanji dengan doktor), sebagai seorang lelaki anda boleh mencuba beberapa tip ini dalam usaha untuk mendapat air mani yang berkualiti. Bagaimana? Teruskan membaca…

1 of 8

1. BERAT BADAN

Ya, walaupun saintis belum menemui apa-apa kaitan lemak pada perut dengan tahap kesihatan air mani anda namun bagi mereka jika anda memiliki lemak yang berlebihan, ia sebenarnya boleh menggangu penghasilan hormom seks dan air mani yang baik. Anda tidak semestinya memerlukan 6-pack, namun selagi anda boleh mendapatkan bentuk badan yang ideal, peratusan penghasilan air mani yang berkualiti lebih besar. Yang pasti, obesiti atau kurang berat, kedua-duanya boleh menjejaskan pengeluaran sperma dan menghasilkan sperma yang abnormal.

1 of 8

Kongsikan artikel ini

Artikel Yang Berkaitan

CAROUSELL DAN UNILEVER LANCARKAN KEMPEN RAMADAN #TETAPBUKA

Bacaan Lanjut

5 LANGKAH MUDAH PENJAGAAN KERETA SEPANJANG PKP

Bacaan Lanjut

PASCA PKP: PERSIAPKAN DIRI ANDA DENGAN WEBINAR EKSKLUSIF INI!

Bacaan Lanjut

IPHONE SE TAMPIL DENGAN GAYA TERSENDIRI

Bacaan Lanjut

SAMSUNG GALAXY S20: NYATA & LEBIH JELAS!

Bacaan Lanjut

BINA BADAN DI RUMAH? MUDAH SAJA!

Bacaan Lanjut