Skip to content

8 TIP DAPATKAN AIR MANI BERKUALITI TIDAK SEMUA LELAKI TAHU

Kongsikan artikel ini

Kemandulan sering kali menjadi topik yang hangat diperkatakan tatkala berbicara tentang isu rumahtangga serta perhubungan. Buat seorang lelaki, tahap kesihatan serta kualiti air mani memainkan peranan penting. Tahukah anda, air mani yang subur dan berkualiti bukan sahaja bergantung pada bilangan sperma yang terkandung di dalamnya, malah kualiti sperma itu sendiri turut di ambil kira. Sperma yang berkualiti di lihat pada keupayaannya untuk berenang (motility) dan saiz serta bentuk sperma (morphology).

Walau tiada cara yang benar-benar mudah untuk mengenalpasti kualiti air mani anda (melainkan anda membuat temujanji dengan doktor), sebagai seorang lelaki anda boleh mencuba beberapa tip ini dalam usaha untuk mendapat air mani yang berkualiti. Bagaimana? Teruskan membaca…

1 of 8

1. BERAT BADAN

Ya, walaupun saintis belum menemui apa-apa kaitan lemak pada perut dengan tahap kesihatan air mani anda namun bagi mereka jika anda memiliki lemak yang berlebihan, ia sebenarnya boleh menggangu penghasilan hormom seks dan air mani yang baik. Anda tidak semestinya memerlukan 6-pack, namun selagi anda boleh mendapatkan bentuk badan yang ideal, peratusan penghasilan air mani yang berkualiti lebih besar. Yang pasti, obesiti atau kurang berat, kedua-duanya boleh menjejaskan pengeluaran sperma dan menghasilkan sperma yang abnormal.

1 of 8

Kongsikan artikel ini

Artikel Yang Berkaitan

Lelaki & Onani: 5 Perkara Yang Anda Tidak Tahu

LELAKI & ONANI: 5 PERKARA YANG ANDA TIDAK TAHU

Bacaan Lanjut

AROMA LILIN EROTIK PERANGSANG NAFSU LELAKI

Bacaan Lanjut

4 SEBAB GARMIN FORERUNNER 55 TERBAIK BUAT PELARI DAN ATLET

Bacaan Lanjut
ANTHONY ANDERSON BERJAYA HILANG BERAT BADAN DALAM CABARAN ANJURAN WILL SMITH

ANTHONY ANDERSON BERJAYA HILANG BERAT BADAN DALAM CABARAN ANJURAN WILL SMITH

Bacaan Lanjut

PRODUK TERBARU APPLE SPRING LOADED EVENT

Bacaan Lanjut

PENCIPTAAN TERPINTAR: DYSON LIGHTCYCLE MORPH

Bacaan Lanjut