Skip to content

ETIKA PEMAKAIAN CINCIN BUAT SEORANG LELAKI

Kongsikan artikel ini
3 of 4

Kanan atau kiri?

Persoalan yang sering kali berbangkit sama juga seperti pemakaian jam tangan. Ingin disarung pada jari tangan kiri atau kanan? Is there any rule for it? Berdasarkan kajian laman artofmanliness, tiada peraturan jelas sebenarnya namun ada dari tradisi suku kaum tertentu yang tegar dengan soal ini. Contohnya, kebanyakkan lelaki Amerika Syarikat memakai cincin perkahwinan mereka di jari manis tangan kiri mereka. Namun, ramai berpendapat tangan kanan secara umumnya dilihat sebagai “fizikal” – aktif, dominan yang mengekori gerak isyarat  badan anda. Tangan kiri pula dianggap sebagai tangan “mental”, yang mewakili watak dan kepercayaan anda. Ingin percaya? Terpulang pada anda. Nasihat kami, don’t be afraid to go your own way.

April 29, 2012 - Hollywood, California, U.S. - Actor Johnny Depp of the film ''Dark Shadows'' in Los Angeles, CA on April 29, 2012 (Credit Image: © Armando Gallo/Arga Images via ZUMA Studio)

Lima panduan pemakaian cincin buat lelaki.

  • Every rings send a massage. Ia secara automatik menghantarkan signal tertentu dari pemakai kepada yang melihat.
  • How confident are you? Itu persoalannya. Sekiranya anda tidak yakin mahu tidak jelas dengan niat anda untuk memakai cincin, abaikan saja. Jangan semata hanya untuk menunjuk dan bermegah sehingga membuatkan anda rimas nanti.
  • Ikut saiz jari anda. Sama jua seperti anda menyarungkan seluar. Pastikan jari anda betul-betul kena dengan saiz cincin yang ingin disarungkan.
  • Perlu bijak seimbangkan kan antara cincin dengan aksesori lain. Jangan pula anda memakai gelang, jam tangan dan cincin pada satu tangan yang sama. It looks crowded.
  • Kesepadanan logam antara cincin perlulah sama dengan kulit sang pemakai. Pilih cincin mengikut tona kulit.
3 of 4

Kongsikan artikel ini

Artikel Yang Berkaitan

EKSPRESI & EKSPLORASI LAWRENCE WONG

Bacaan Lanjut

ESPRIT BAKAL ‘CLOSE DOWN’ SEMUA CAWANGAN DI MALAYSIA

Bacaan Lanjut

CAROUSELL DAN UNILEVER LANCARKAN KEMPEN RAMADAN #TETAPBUKA

Bacaan Lanjut

5 LANGKAH MUDAH PENJAGAAN KERETA SEPANJANG PKP

Bacaan Lanjut

NAK MALU APA! DR. SHEIKH MUSZAPHAR KINI SEORANG FOOD RIDER

Bacaan Lanjut

MACAM-MACAM! ANSEL ELGORT KONGSI GAMBAR BOGEL UNTUK KUTIP DANA COVID-19

Bacaan Lanjut