Skip to content

10 GAYA RAMBUT LELAKI HANGAT MUSIM INI

Kongsikan artikel ini

Ubah gaya rambut lelaki dengan memilih salah satu jenis potongan yang hangat musim ini mengikut citarasa anda.

Gaya potongan rambut yang hangat boleh menjadikan lelaki biasa menjadi lelaki lebih classy dan bergaya. Setiap gaya rambut yang menarik bermula dengan potongan rambut yang betul. Kebanyakan potongan rambut yang boleh dicuba dan diuji adalah serba boleh dan sesuai dengan majoriti lelaki di Malaysia.

Ada banyak unsur utama yang dicari oleh seorang lelaki dalam gaya potongan rambut yang menarik. Antaranya sentiasa kelihatan rapi, low-maintenance dan mudah digayakan sepanjang hari.

10 GAYA RAMBUT LELAKI HANGAT MUSIM INI

Dalam artikel ini, GLAM Lelaki memberikan anda 10 gaya potongan rambut lelaki yang menarik untuk lelaki cuba musim ini. 

1. Undercut

gaya potongan rambut justin timberlake

Undercut menggabungkan gaya potongan rambut lelaki pendek dan panjang yang menonjol dari semua sudut. Bahagian belakang dan sisi dicukur kemas. Manakala rambut di bahagian atas dirapi ke kanan, kiri atau ke belakang. Ia mudah dan cepat untuk digayakan dengan pomade atau gel rambut lelaki.

2. Quiff Klasik

gaya potongan rambut

Quiff klasik adalah salah satu gaya potongan lelaki yang boleh memikat hati wanita. Tapi semestinya ia harus dilakukan dengan betul. Orang ramai melihatnya sebagai “evolusi” kepada potongan krew.

Ia tidak sepatutnya kelihatan sempurna, itulah sebab wanita menyukai gaya rambut ini. Terdapat kelainan dalam gaya potongan rambut lelaki yang agak lasak.

3. Pompadour klasik

gaya potongan rambut

Potongan gaya rambut lelaki klasik ini telah menjadi statement kerana rambutnya pendek di sisi dan belakang. Dan panjang pula di bahagian atas. Rambut yang lebih panjang di bahagian atas dan lebih pendek di sisi adalah formula standard untuk potongan rambut lelaki yang segak.

Bahagian panjang tambahan di atas memberikan pilihan penggayaan potongan rambut dengan produk. Manakala bahagian sisi dan belakang mudah diurus dengan atau tanpa produk.

4. Crew Cut

gaya potongan rambut

Potongan ini berfungsi dengan baik untuk lelaki yang lebih “tua”. Ia merupakan pilihan gaya rambut untuk lelaki profesional yang sentiasa bergerak atau on-the-go. Potongan rambut ini mudah digayakan ketika bekerja di pejabat dengan menggunakan sedikit produk rambut atau boleh dibiarkan kusut masai pada hujung minggu yang santai.

5. Buzz Cut

gaya potongan rambut

Buzz cut menggunakan pemotong rambut elektrik dan memerlukan perjalanan tetap ke barber setiap 3-4 minggu. Ia untuk memastikan rambut sentiasa kelihatan sharp dan teratur.

Untuk menjadikan ia lebih rapi, minta barber pilihan anda untuk memudar di bahagian tepi dan belakang. Potongon ini sesuai dengan kebanyakan lelaki tetapi memberi manfaat kepada mereka yang mempunyai rambut yang nipis.

6. Side Part

gaya potongan rambut

Potongon rambut ini menawarkan rupa yang clean dan profesional. Bahagian sisi klasik memberikan potongan tirus pada sisi. Rambut di bahagian atas perlu lebih panjang daripada rambut di sisi. Kepanjangan rambut yang mencukupi diperlukan di bahagian atas untuk mencapai rupa ini.

Minta low fade untuk penampilan konservatif. Ia adalah potongan yang sesuai dengan lelaki yang lebih muda. Sapuan sisi dicapai sepenuhnya dengan gunting, membolehkan banyak tekstur pada rambut.

Ia sesuai dengan lelaki berambut lebat dan beralun. Tetapi ia lebih sukar untuk dicapai oleh lelaki dengan rambut nipis atau lurus.

7. Tousled

gaya potongan rambut

Terdapat ruang dalam stail potongan lelaki untuk rambut yang kelihatan seakan lelaki baharu bangun dari katil!

Rambut anda hendaklah panjang di pertengahan dengan bahagian tepi dipotong sebahagiannya. Caranya ialah menggunakan pomade lelaki atau gel rambut untuk mengalirkan rambut ke bawah dan “mengganggunya” sedikit sebanyak. Kemudian, anda boleh bermain-main dan mencuba rupa yang berbeza.

8. Long Round Layered

Minta barber membiarkan rambut anda berat di atas dan juga lembut dan bertekstur. Pastikan rambut pada belah atas lebih pendek sedikit supaya ia tidak menimbulkan benjolan yang kelihatan janggal apabila anda menyapu rambut anda ke belakang.

Sapukan krim penggayaan lelaki tahan lembut atau pada rambut lembap dan keringkan sambil menggunakan berus atau tangan anda untuk menambah volume dan set rambut pada tempatnya. Gosok rambut anda untuk memberikan sentuhan wavy atau keriting.

9. Fade

Fade ialah potongan lelaki kulit tan yang popular di mana rambut di atas dahi seimbang. Dan berbentuk seperti budak baik. Anda tidak akan menghadapi masalah rambut kelihatan nipis atau terlalu dicukur.

Pomade atau gel rambut lelaki semulajadi membantu memberikan rambut di bahagian atas lebih bersinar dan definisi.

10. Bald Head

Gaya potongan bald head akan kelihatan bersih 100% sepanjang masa. Apa yang anda perlu lakukan ialah menggunakan perapi rambut lelaki ketika di bilik mandi untuk memastikan kulit kepala sentiasa kelihatan sihat.

Jadi, yang manakah pilihan potongan gaya rambut anda?

 

Artikel berkaitan:  Godaan Lelaki Terletak Pada Jambangnya! 6 Sebab Perlu Anda Tahu

 

By Zahirah Zulkhairi
Kongsikan artikel ini

Artikel Yang Berkaitan

Meerqeen

4 GAYA RAMBUT TERBAIK MEERQEEN PILIHAN GLAM LELAKI

Bacaan Lanjut

5 LANGKAH UNTUK MERAWAT KELEMUMUR

Bacaan Lanjut
10 SELEBRITI LELAKI LEBIH KACAK BERAMBUT PANJANG

10 SELEBRITI LELAKI LEBIH KACAK BERAMBUT PANJANG

Bacaan Lanjut
5 SELEBRITI LELAKI TANPA GAYA RAMBUT IKONIK MEREKA

5 SELEBRITI LELAKI TANPA GAYA RAMBUT IKONIK MEREKA

Bacaan Lanjut

7 TANDA RAMBUT SEMAKIN MENIPIS & CARA UNTUK ELAK JADI BOTAK

Bacaan Lanjut

BULU BAWAH LENGAN, PERLU CUKUR ATAU TIDAK?

Bacaan Lanjut