Skip to content

ROTI BAKAR TERLEBIH BAKAR PUNCA KANSER?

Kongsikan artikel ini

Apa benar dakwaan ini? Ya, ia tidak mustahil. Walaupun jurucakap pengkaji kanser di Amerika berkata penemuan ini masih di tahap awal dan belum dapat dilihat mempunyai sebarang kaitan dengan manusia, Food Standards Agency mengesyorkan agar semua daripada kita untuk mengikuti arahan memasak berhati-hati dan mengelakkan pemerangan yang sebenarnya boleh membawa penyakit sekiranya tidak dikawal.

toast-1077984_1920

Saintis makanan telah memberi amaran bahawa makanan berkanji seperti roti dan kentang perlu dimasak secara kuning keemasan, dan bukannya sampai perang atau hampir hangus, untuk mengurangkan pengambilan bahan kimia yang berbahaya yang mungkin boleh menyebabkan kanser.

Dikatakan bahawa bahan kimia akrilamid akan dihasilkan apabila makanan berkanji dibakar, dipanggang atau digoreng terlalu lama pada suhu yang tinggi, dan penyelidikan sebelumnya telah mendapati bahawa ia merupakan toksik kepada DNA haiwan. Oleh itu buat anda semua elakkan untuk membakar roti bakar terlalu lama bagi mengelakkan kemungkinan  berlakunya kanser.

Sumber oleh Woman’s Day.

Diolah oleh Wan Mohd Firdaus, 3 Februari 2017

 

By Wan Firdaus
Kongsikan artikel ini

Artikel Yang Berkaitan

TIPS MEMILIH JAM TANGAN IDEAL – DRESS WATCH

Bacaan Lanjut

12 HADIAH UNTUK SANG JEJAKA

Bacaan Lanjut

9 HADIAH HARI VALENTINE UNTUK SI CANTIK

Bacaan Lanjut

GAYA RADIKAL JADEN SMITH ADALAH SATU MESEJ

Bacaan Lanjut

5 JENAMA MESTI MILIK DIGEROBOK LELAKI MASA KINI

Bacaan Lanjut

ARIF IZO, PENERBIT MUSIK BARU MESTI KENALI

Bacaan Lanjut