Skip to content

ROTI BAKAR TERLEBIH BAKAR PUNCA KANSER?

Kongsikan artikel ini

Apa benar dakwaan ini? Ya, ia tidak mustahil. Walaupun jurucakap pengkaji kanser di Amerika berkata penemuan ini masih di tahap awal dan belum dapat dilihat mempunyai sebarang kaitan dengan manusia, Food Standards Agency mengesyorkan agar semua daripada kita untuk mengikuti arahan memasak berhati-hati dan mengelakkan pemerangan yang sebenarnya boleh membawa penyakit sekiranya tidak dikawal.

toast-1077984_1920

Saintis makanan telah memberi amaran bahawa makanan berkanji seperti roti dan kentang perlu dimasak secara kuning keemasan, dan bukannya sampai perang atau hampir hangus, untuk mengurangkan pengambilan bahan kimia yang berbahaya yang mungkin boleh menyebabkan kanser.

Dikatakan bahawa bahan kimia akrilamid akan dihasilkan apabila makanan berkanji dibakar, dipanggang atau digoreng terlalu lama pada suhu yang tinggi, dan penyelidikan sebelumnya telah mendapati bahawa ia merupakan toksik kepada DNA haiwan. Oleh itu buat anda semua elakkan untuk membakar roti bakar terlalu lama bagi mengelakkan kemungkinan  berlakunya kanser.

Sumber oleh Woman’s Day.

Diolah oleh Wan Mohd Firdaus, 3 Februari 2017

 

Kongsikan artikel ini

Artikel Yang Berkaitan

CAROUSELL DAN UNILEVER LANCARKAN KEMPEN RAMADAN #TETAPBUKA

Bacaan Lanjut

5 LANGKAH MUDAH PENJAGAAN KERETA SEPANJANG PKP

Bacaan Lanjut

PASCA PKP: PERSIAPKAN DIRI ANDA DENGAN WEBINAR EKSKLUSIF INI!

Bacaan Lanjut

IPHONE SE TAMPIL DENGAN GAYA TERSENDIRI

Bacaan Lanjut

SAMSUNG GALAXY S20: NYATA & LEBIH JELAS!

Bacaan Lanjut

BINA BADAN DI RUMAH? MUDAH SAJA!

Bacaan Lanjut