Apa benar dakwaan ini? Ya, ia tidak mustahil. Walaupun jurucakap pengkaji kanser di Amerika berkata penemuan ini masih di tahap awal dan belum dapat dilihat mempunyai sebarang kaitan dengan manusia, Food Standards Agency mengesyorkan agar semua daripada kita untuk mengikuti arahan memasak berhati-hati dan mengelakkan pemerangan yang sebenarnya boleh membawa penyakit sekiranya tidak dikawal.

toast-1077984_1920

Saintis makanan telah memberi amaran bahawa makanan berkanji seperti roti dan kentang perlu dimasak secara kuning keemasan, dan bukannya sampai perang atau hampir hangus, untuk mengurangkan pengambilan bahan kimia yang berbahaya yang mungkin boleh menyebabkan kanser.

Dikatakan bahawa bahan kimia akrilamid akan dihasilkan apabila makanan berkanji dibakar, dipanggang atau digoreng terlalu lama pada suhu yang tinggi, dan penyelidikan sebelumnya telah mendapati bahawa ia merupakan toksik kepada DNA haiwan. Oleh itu buat anda semua elakkan untuk membakar roti bakar terlalu lama bagi mengelakkan kemungkinan  berlakunya kanser.

Sumber oleh Woman’s Day.

Diolah oleh Wan Mohd Firdaus, 3 Februari 2017