Skip to content

8 TIPS MUDAH UNTUK PENJAGAAN KUKU LELAKI

Kongsikan artikel ini

“Nailed It!” Konsep grooming lelaki kini tidak lagi hanya terbatas kepada rambut mahupun jambang. Lelaki juga semakin peka dengan penjagaan kuku yang baik.

Penjagaan kuku seringkali dianggap sebagai eksklusif untuk wanita sahaja namun perspektif ini telah berubah menjadi salah satu aspek penting maskuliniti moden. Ramai lelaki maskulin bersetuju bahawa kesihatan dan penampilan tangan dan kuku juga penting.

Sama ada anda menjabat tangan dalam mesyuarat perniagaan, memberikan isyarat penuh keyakinan semasa pembentangan atau interaksi mudah dalam kehidupan seharian, tangan yang rapi menambah lagi keyakinan pada diri.

8 PERKARA LELAKI PERLU DIKETAHUI TENTANG PENJAGAAN KUKU

Penjagaan Kuku Untuk Lelaki: 8 Perkara Yang Perlu Diketahui

Malah semi-regular professional manicure boleh membuat perbezaan besar dalam kesihatan tangan dan kuku anda. Penjagaan kuku tidak seperlu professional di salun, anda hanya boleh cuba lakukan rias kuku mudah sendiri di rumah.

Berikut beberapa cara yang anda boleh cuba untuk kuku yang lebih sihat, kemas dan tidak rapuh:

  1.  Gunting kuku anda dengan nail clipper. Bermula dengan sisi kuku sehingga mengikut panjang yang anda inginkan.
  2. Gunakan emery board atau nail file untuk melicinkan bahagian tepi kuku yang dipotong. Sentiasa alihkan file ke satu arah. Jangan gunakan dengan berulang-alik kerana itu akan menyebabkan kuku mengelupas.
  3. Sapukan cuticle remover pada tepi kuku anda kerana ia akan menyentuh kulit. Kemudian gunakan cuticle pusher untuk menolak perlahan cuticle dari permukaan kuku. Gunakan bulatan kecil dari sisi kuku ke hujung.
  4. Gunakan sedikit cuticle oil untuk melembapkan cuticle. Setiap kali anda meletakkan lembapan pada kutikel  anda, kuku anda akan menjadi lebih baik.
  5. Jika tangan anda kelihatan kering atau pucat, gunakan skrub tangan untuk menanggalkan kulit mati dari seluruh tangan anda. Ia menanggalkan beberapa calluses yang terkumpul.
  6. Selepas gosok atau sebagai gantinya anda melangkau langkah itu, sapukan losyen tangan atau krim pelembap. Pastikan anda mengurutnya ke dalam cuticle di sekeliling kuku anda dan di antara jari anda.
  7. Gunakan sedikit nail polish remover pada kapas untuk membersihkan hanya kuku, tetapi biarkan cuticle dan kulit sahaja.
  8. Jika anda mahu, gunakan buffer untuk mengilap kuku anda sehingga mereka bersinar, berapa banyak kilauan terpulang kepada anda. Untuk lebih kilauan dan perlindungan tambahan jika anda mempunyai kuku yang lemah, di sinilah anda akan menggunakan pengilat yang jelas.

4 Alat Yang Digunakan Untuk Penjagaan Kuku Di Rumah

1. Nail Clipper

penjagaan kuku untuk lelaki

Nail clipper adalah salah satu alat penjagaan kuku paling asas yang perlu ada di rumah. Alat ini membantu mengekalkan kuku anda mengikut panjang kuku yang anda gemar. Bagi mengekalkan kuku yang bersih dan sihat, anda perlu memotong kuku dari semasa ke semasa.

Jangan sesekali biarkan ia terlalu panjang. Ini kerana bakteria boleh masuk ke bawah kuku kita semasa kita sedang melakukan aktiviti-aktiviti asas seperti memasak dan berkebun. Oleh sebab itu, anda digalakkan untuk simpan kuku pendek yang kemas.

2. Nail File

Nail file bagus jika anda ingin melicinkan tepi kuku anda. Ia adalah salah satu alat penjagaan kuku yang paling popular di pasaran, dengan begitu banyak varian jenisnya tersedia untuk dibeli.

Salah satu helah terbaik yang perlu diingat apabila menggunakan kikir kuku adalah dengan mencuba dan membentuknya dalam bentuk oval atau square untuk mengelakkan kuku anda patah.

3. Cuticle Pusher

Penjagaan Kuku Untuk Lelaki: 8 Perkara Yang Perlu Diketahui

Alat ini membantu untuk menolak kulit di sekeliling cuticle anda ke bahagian bawah katil kuku anda. Cuticle kita sering diabaikan semasa penjagaan kuku tetapi, ia sama pentingnya dengan kuku kita. Jika anda tidak menjaga cuticle anda dengan betul, ia boleh menjadi kering dan mengelupas.

Seperti yang dicadangkan oleh para profesional, salah satu masa terbaik untuk menggunakan cuticle pusher pada kuku anda adalah selepas mandi air panas atau mandi. Ini dianggap masa terbaik kerana pada masa inilah kulit anda lembut dan mudah ditekan ke belakang.

4. Buffer

Jika anda sedang mencari alat yang memberi kilauan pada kuku tanpa perlu menggunakan pengilat kuku yang jelas, maka buffer adalah untuk anda! Sebelum mengilap kuku anda, anda harus memastikan bahawa kuku anda telah direndam dalam air suam dan dibersihkan.

Sebaik sahaja anda mula menggosok kuku anda, cuba ingat untuk tidak terlalu kuat kerana ini akan menyebabkan penipisan pada kuku.

Penjagaan kuku lelaki yang baik pastinya memberikan anda penampilan yang kemas sepanjang hari, jadi tidak salah untuk mula mencuba sendiri bukan?

Artikel berkaitan: 5 Tip Dapatkan Rambut Bergaya Setiap Hari

By Zahirah Zulkhairi
Kongsikan artikel ini

Artikel Yang Berkaitan

RAHSIA TUBUH MANTAP CHRIS HEMSWORTH

RAHSIA TUBUH MANTAP CHRIS HEMSWORTH

Bacaan Lanjut
5 SUPERFOOD PERLU AMBIL UNTUK MILIKI PROSTAT YANG SIHAT

5 SUPERFOOD PERLU AMBIL UNTUK MILIKI PROSTAT YANG SIHAT

Bacaan Lanjut
glam fashion party 2024

20 GAYA SELEBRITI WANITA TERBAIK DI GLAM X GLAM LELAKI FASHION PARTY 2024 

Bacaan Lanjut
Lush Malaysia

LUSH MALAYSIA LANCAR STOR KE-10 DI SURIA KLCC

Bacaan Lanjut

5 LANGKAH UNTUK MERAWAT KELEMUMUR

Bacaan Lanjut
FRED JEWELRY PILIHAN LELAKI MASKULIN

FRED JEWELRY PILIHAN LELAKI MASKULIN

Bacaan Lanjut