Skip to content

GUNA MATERIAL KAKTUS, ONITSUKA TIGER MEMPERKENALKAN MEXICO 66™ CACTFUL™

Kongsikan artikel ini

Onitsuka Tiger melancarkan sniker MEXICO 66™ CACTFUL™ terbaharu yang buat pertama kalinya menggunakan material daripada pokok kaktus.

Variasi warna persis anugerah alam semula jadi, yang sukar diungkapkan pada kulit asli. Onitsuka Tiger terus mempersembahkan koleksi kontemporari yang menggabungkan fesyen dengan sukan, serta warisan bersama daya inovasi. Kali ini, jenama asal Jepun ini melancarkan sniker MEXICO 66™ CACTFUL™ yang buat pertama kalinya menggunakan material daripada pokok kaktus.

Kasut sniker terbaharu, MEXICO 66™ CACTFUL™merupakan versi terkini daripada desain ikonik MEXICO 66™ yang buat pertama kalinya menggunakan lebih 20 peratus bahan daripada kaktus pada bahagian atas kasut.

Penggunaan bahan baharu dengan barisan jurutera DESSERTO® yang menggunakan gentian kaktus Mexico sebagai bahan mentah untuk bahagian atas rekaan kasut. Selain proses pengeluaran yang dapat pengurangan impak terhadap alam sekitar, ia juga memenuhi piawaian oleh teknologi pintar Onitsuka Tiger pada skala global.

Glenn Yong, Gulf Kanawut & Yamato

Dalam mengekalkan elemen reka bentuk ikonik MEXICO 66™, lima rona istimewa tersedia untuk meningkatkan lagi tekstur lembut yang menjadi salah satu ciri utama material ini, dan sukar untuk dinyatakan pada kulit asli. Antara ciri lain bahan daripada kaktus ini adalah bersifat ringan, yang digunakan sepenuhnya pada rekaan kasut, selain mengandungi bahagian bahan kitar semula pada tali kasut serta beberapa bahagian lain.

Hubungan erat antara Onitsuka Tiger dengan Mexico bermula sekitar tahun 1966 lagi. “Mexico Lines” atau kini dikenali sebagai Onitsuka Tiger Stripes, telah diperkenalkan sebagai Onitsuka Tiger pada 1966. Rangkaian kasut yang telah dipakai oleh atlet Jepun ketika Sukan Olimpik Mexico 1968 itu menjadi akar umbi kepada nama model serta rekaan era ini.

Genki Iwahashi

Seleksi sniker MEXICO 66™ CACTFUL™ boleh didapati pada harga RM610 bermula Januari 2023 di butik utama di 15 negara seluruh dunia.

 

Foto: Onitsuka Tiger Malaysia

Baca lebih lanjut: DUA SPACE DANCE THEATRE, SUTRA FOUNDATION & DIDANCE MEMPERSEMBAH ‘RENTAK BUMI 2.0’ DISEMBER INI

By Muzammin Muzlan
Kongsikan artikel ini

Artikel Yang Berkaitan

H&M Rabanne

H&M MEMBAWA GLITZ & GLAMOUR DENGAN RABANNE

Bacaan Lanjut
Onitsuka tiger Malaysia

MOLLETY™, KASUT PLATFORM INTERPRETASI BAHARU ONITSUKA TIGER

Bacaan Lanjut
FILA x Smiley®

“COOL ON COURT” FILA X SMILEY MELANCARKAN KOLEKSI INSPIRASI SUKAN TENIS

Bacaan Lanjut

5 SEPATU BOOT LELAKI TERBAIK MESTI MILIKI

Bacaan Lanjut
new balance Malaysia

NEW BALANCE MELANCARKAN STOR KONSEP ‘AESTHETIC’ BAHARU DI MALAYSIA

Bacaan Lanjut

5 PERKARA ANDA MUNGKIN TIDAK TAHU MENGENAI SNEAKER IKONIK, ADIDAS SUPERSTAR

Bacaan Lanjut