Skip to content

KISAH INSPIRASI KHALIL RAFATI, DARI GELANDANGAN KINI JUTAWAN

Kongsikan artikel ini

Tiga belas tahun yang lalu, seorang lelaki gelandangan Amerika Syarikat bernama Khalil Rafati hidup dalam keadaan yang sangat susah di Los Angeles. Miskin, merempat malah tiada tempat tinggal. Bukan itu sahaja, Khalil juga terjerumus dalam gejala dadah, heroin dan arak. Sewaktu itu, beratnya hanya 106 kg.

capturecda

Khalil Rafiti, sebelum (kiri) dan selepas (kanan).

Tidak lama kemudian, hidupnya berubah 360 darjah. Khalil bukan lagi seperti dahulu. Kini dia adalah seorang jutawan dan pemilik rantaian bar jus  SunLife Organics. Kisah hidupnya dari seorang gelandangan dan kini jutawan turut dibukukan dalam sebuah buku inspirasi berjudul I Forgot to Die. Buku ini menceritakan kisah jatuh bangun dan perjalanan hidup bagaimana Khalil berjaya mengubah hidupnya.

https://www.instagram.com/p/_GI7xdqJ9Z/?taken-by=iforgottodiebook

“Saya hampir meninggal dunia akibat dos berlebihan (OD) dan turut pernah dipenjarakan. Semenjak dari itu, saya nekad untuk kembali mengatur semula kehidupan saya”, jelas Khalil dalam satu temubual.

Selepas tidak lagi terjebak dalam kancah arak dan dadah, Khalil mengasaskan Riviera Recovery, sebuah pusat perubatan fasiliti traditional untuk penagih dadah dan alkohol yang ingin kembali ke pangkal jalan. Namun, suatu insiden telah memberikan harapan baru buatnya.

https://www.instagram.com/p/BLeWK0UjbeA/?taken-by=iforgottodiebook

https://www.instagram.com/p/BJLqtGNjKXq/?taken-by=iforgottodiebook

Kawan Khalil memperkenalkan cara untuk membuat jus dan makanan tambahan berkhasiat kepadanya. Dari situ, Khalil mendapat idea dan mula aktif membuat smoothie sendiri lalu menjual kepada pesakit-pesakitnya. Jus smoothie yang diciptanya itu bertujuan bagi meredakan obsesi dan ketagihan pesakit akan pengambilan dadah dan arak, malah ia membantu dalam mengatasi kelesuan.

https://www.instagram.com/p/BFNRBA-qJ46/?taken-by=iforgottodiebook

Tanpa diduga, permintaan terhadap jus itu semakin laris berikutan rasanya yang sangat sedap. Ramai yang hadir ke pusat pemulihan Khalil semata-mata hanya untuk membeli jus tersebut. Lalu Khalil membuat keputusan untuk membuka jus barnya sendiri yang bernama SunLife Organics yang kini sudah mempunyai 6 kedai rangkaian di sekitar Los Angeles dan semakin berkembang.

Dari gelandangan, kini Khalil sudah menjadi seorang jutawan. Ya, in this world nothing is impossible!

Oleh Wan Mohd Firdaus

By Wan Firdaus
Kongsikan artikel ini

Artikel Yang Berkaitan

5 BINTANG HOLLYWOOD BERKELULUSAN HARVARD

5 BINTANG HOLLYWOOD BERKELULUSAN HARVARD

Bacaan Lanjut

LEXIS HIBISCUS PORT DICKSON MENUTUP TIRAI 2023 DENGAN PENUH MERIAH

Bacaan Lanjut
makanan Lelaki

5 MAKANAN YANG LELAKI PERLU ELAK UNTUK ZAKAR LEBIH KUAT

Bacaan Lanjut

STREET PIZZA MILIK GORDON RAMSAY KINI DIBUKA DI SUNWAY PYRAMID

Bacaan Lanjut
Ruark

SISTEM MUZIK REVOLUSIONER SIRI 100 RUARK MENGHUBUNGKAN ANDA DENGAN MUZIK

Bacaan Lanjut

RENAISSANCE FILEM BY BEYONCÉ DITAYANGKAN DISEMBER INI

Bacaan Lanjut