Skip to content

mulut berbau puasa

4 TIP ELAK MULUT BERBAU KETIKA BULAN PUASA

Kongsikan artikel ini

Mulut berbau ketika berpuasa? Ikuti 4 tip ini untuk memastikan mulut tidak berbau serta kekal segar sepanjang bulan Ramadan ini.

Sepanjang Ramadan, mulut akan menjadi kering ketika berpuasa sudah menjadi kelaziman saban tahun. Mulut yang kering selalunya akan mengeluarkan bau mulut yang kurang disenangi, dan adakalanya ia akan mengganggu tahap keyakinan seseorang. Jika anda mengalami masalah mulut berbau ketika berpuasa, terdapat beberapa cara mudah untuk anda ikuti dalam penjagaan mulut untuk kekal segar.

Walaupun dengan pemakaian pelitup muka ketika bekerja mahupun kala membeli juadah buka puasa di bazar Ramadan, ia tidak bermakna anda tidak perlu lagi menjaga kesihatan mulut untuk memastikan ia sentiasa bersih dan segar.

Ikuti 4 tip ini untuk memastikan mulut tidak berbau dan kekal segar sepanjang bulan puasa:

Jangan berus gigi sejurus selepas makan!

Photo by Lara Jameson from Pexels

Selepas bersahur, anda digalakkan untuk menunggu selama 30 sehingga 60 minit untuk memberus gigi. Jangan memberus gigi sejurus selepas makan. Ini akan membenarkan air liur untuk membersihkan sisa makan yang terdapat di dalam mulut supaya tahap PH kembali menjadi normal selepas makan.

 

Elakkan makanan yang membuat mulut berbau.

PHOTO BY SPENCER SELOVER FROM PEXELS

Selain berpuasa yang menyebabkan mulut berbau, beberapa jenis makan turut sama akan membuat mulut berbau sepanjang hari. Selain bawang putih, bawang merah dan cili, makanan laut laut seperti ikan juga boleh memberikan kesan kepada kesegaran mulut. Perahkan lemon pada hidangan ikan untuk mengurangkan kesan ini. Minuman berkafiena juga dapat membuat mulut kering nanti.

 

Jaga kebersihan mulut dan lidah anda.

Photo by Andrea Piacquadio from Pexels

Antara faktor utama yang menyumbang kepada mulut berbau adalah kebersihan lidah. Ketika memberus gigi 30 hingga 60 minit selepas bersahur atau berbuka puasa, anda digalakkan untuk membersihkan lidah menggunakan berus gigi, pembersih lidah ataupun flos gig untuk memastikan kesihatan mulut anda terbaik sepanjang bulan Ramadan.

 

Amalkan diet yang seimbang dan kurang gula.

PHOTO BY IGOR OVSYANNYKOV FROM PEXELS

Ketika berbuka puasa, sudah pasti ramai yang mahu menikmati minuman manis serta hidangan pembuka seperti kuih-muih dan pemanis mulut yang mempunyai kandungan gula yang tinggi. Ini kerana ia dapat meningkatkan pembiakan bakteria di dalam mulut, lanats membuat mulut berbau. Anda digalakkan untuk berbuka puasa dengan kurma, buah-buahan dan sayur-sayuran, serta probiotik seperti yogurt untuk mengekalkan kesihatan mulut.

 

Foto: Pexels & Getty Images

Baca lebih lanjut: BUFET RAMADAN ‘MUHIBBAH MALAYSIA’ DI PAVILION HOTEL KUALA LUMPUR

By Muzammin Muzlan
Kongsikan artikel ini

Artikel Yang Berkaitan

5 TIP ELAK MULUT BERBAU KALA BERPUASA DI BULAN RAMADAN

5 TIP ELAK MULUT BERBAU KALA BERPUASA DI BULAN RAMADAN

Bacaan Lanjut
percutian new Zealand

10 DESTINASI PERCUTIAN MESRA-MUSLIM DAN HALAL DI NEW ZEALAND

Bacaan Lanjut
sahur

5 MAKANAN ANDA PERLU ELAK KETIKA SAHUR SEPANJANG RAMADAN

Bacaan Lanjut

AURUM THEATRE LANCAR PENGALAMAN HIBURAN ULTRA-MEWAH TERBESAR DI THE EXCHANGE TRX

Bacaan Lanjut
TIP DIET AMALAN LIMA BINTANG HOLLYWOOD TERKENAL

TIP DIET AMALAN LIMA BINTANG HOLLYWOOD TERKENAL

Bacaan Lanjut

3 TIP PERSIAPAN RAYA YANG MUDAH DI RUMAH UNTUK LELAKI

Bacaan Lanjut