Skip to content

ADAKAH ANDA SEORANG INTROVERT? KENALI CIRI-CIRI INDIVIDU INI

Kongsikan artikel ini

Ramai yang menganggap individu introvert adalah mereka yang pemalu dan mempunyai isu bergaul secara sosial. Ini salah sama sekali! Mereka sebenarnya lebih gemar meluangkan aktiviti dalam kumpulan yang lebih kecil malah seringkali memerlukan lebih masa untuk recharge tenaga mental dan emosi mereka.

Adakah anda rasa diri anda seorang introvert? Ayuh semak ciri-ciri di sini.

Apa Itu Introvert?

Introvert ialah individu yang lebih selesa fokus kepada pemikiran dan idea dalaman mereka

Foto: Freepik

Seperti yang diujarkan tadi, introvert ialah individu yang lebih selesa fokus kepada pemikiran dan idea dalaman mereka. Mereka lebih gemar meluangkan masa dengan teman-teman rapat sahaja berbanding secara berkumpulan yang ramai.

Berbeza dengan ekstrovert, mereka juga lebih banyak meluangkan masa bermain dengan imaginasi sendiri dan seringkali dianggap lost in their own thoughts.

Malah, individu introvert juga lebih cenderung untuk bertindak dengan kekangan. Mereka lebih biasa menyimpan fikiran dan perasaan sendirian dan akan cuba elak mencuba perkara baru tanpa melakukan banyak research terlebih dahulu.

5 Ciri-Ciri Introvert Yang Anda Perlu Tahu

Jika anda rasa diri anda, pasangan mahupun teman rapat seorang introvert, ini beberapa perkara penting yang anda perlu tahu:

1. Suka menyendiri

Kebanyakkan introvert gemar membaca buku, menonton televisyen ataupun bersiar-siar seorang diri. 

Foto: Freepik

Mereka lebih gemar meluangkan masa menikmati hobi dan minat mereka sendirian. Kebanyakkan introvert gemar membaca buku, menonton televisyen ataupun bersiar-siar seorang diri.

Namun begitu, ini tidak bermakna individu introvert mahu bersendirian sepanjang masa. Mereka juga gemar meluangkan masa untuk bersosial tetapi lebih selesa jika ia dalam kumpulan yang kecil dan mereka yang rapat sahaja.

2. Lebih gemar bersifat berwaspada

Mereka akan mengambil lebih lama masa untuk membuat keputusan kerana mereka perlu fikirkan pro dan kontra terlebih dahulu. Mereka juga kurang mengambil risiko berbanding dengan ekstrovert kerana mereka lebih gemar rasa selamat dan secure.

Sekali sekala ingatkan diri anda untuk lakukan sesuatu yang berbeza untuk elak anda terlepas peluang berharga. Cabar diri sendiri agar dapat memenuhi potensi sebenar.

3. Pemerhati dan pendengar yang baik

Mereka akan mengambil masa dengan memerhati sebelum melakukan sesuatu yang baru. Ini kerana mereka mahu rasa lebih yakin sebelum membuat perkara tersebut. Mereka juga gemar membina kemahiran diri bersendirian dan di tempat privasi tanpa pengetahuan ramai.

Malah, ada juga menganggap aktiviti bersosial memenatkan bagi mereka, jadi mereka lebih senang mendengar perbualan orang lain daripada melontarkan pendapat sendiri. Jika anda perhatikan dalam aktiviti sosial ini, introvert hanya mendengar sahaja perbualan ramai tanpa menambah input.

Kadang kala mereka inilah teman yang baik untuk meluahkan perasan kerana mereka tidak akan bergaduh dengan anda!

4. Mudah cepat penat selepas bersosial

Pernahkah anda rasa penat selepas meluangkan masa dengan orang ramai? Adakah selepas berinterkasi dengan orang lain, anda akan hilang dan menyendiri lebih lama berbanding orang lain? Ini memang ciri-ciri utama orang yang bersifat introvert.

Namun ini tidak bermakna mereka tidak suka bersosial. Mereka hanya gemar meluangkan masa dengan teman-teman rapat yang boleh dipercayai sahaja. Sekiranya anda mempunyai teman sebegini, lebih baik anda lakukan aktiviti di rumah berbanding di tempat ramai orang yang buatkan mereka rasa kurang selesa.

5. Orang sukar memahami anda

Ramai orang akan menganggap anda sebagai pendiam, pemalu mahupun sombong. Sama ada anda berada di pejabat mahupun di ruang sosial, sifat introvert anda ini seringkali disalah anggap.

Ya benar, anda tidak boleh mengawal tanggapan orang terhadap diri anda. Namun jika anda rasa akan memberi masalah pada diri, anda harus cuba keluar daripada kepompong dan tunjuk pada orang ramai siapa diri anda yang sebenar.

Introvert hanya sebahagian daripada keperibadian anda. Ia bukan satu kecacatan yang anda perlu ubah. Bagi kami, tidak salah untuk anda meluangkan masa bersendirian. Semuanya bergantung kepada keselesaan diri sendiri.

Lagipun jika anda seorang introvert, anda masih lagi boleh menjadi pemimpin yang bagus kerana semuanya bergantung kepada keupayaan anda, bukan kerana anda pendiam.

Artikel berkaitan: ADAKAH ANDA SEORANG SAPIOSEKSUAL? KETAHUI CIRI-CIRINYA!

By Anis Hanini
Kongsikan artikel ini

Artikel Yang Berkaitan

glam fashion party 2024

20 GAYA SELEBRITI WANITA TERBAIK DI GLAM X GLAM LELAKI FASHION PARTY 2024 

Bacaan Lanjut
5 BINTANG HOLLYWOOD BERKELULUSAN HARVARD

5 BINTANG HOLLYWOOD BERKELULUSAN HARVARD

Bacaan Lanjut

LEXIS HIBISCUS PORT DICKSON MENUTUP TIRAI 2023 DENGAN PENUH MERIAH

Bacaan Lanjut
FRED JEWELRY PILIHAN LELAKI MASKULIN

FRED JEWELRY PILIHAN LELAKI MASKULIN

Bacaan Lanjut

CARA HILANGKAN JERAWAT DENGAN CEPAT TANPA PARUT

Bacaan Lanjut

WARISAN BRITAIN DAN INSPIRASI UNIVERSITI KOLABORASI UNIQLO BERSAMA JW ANDERSON

Bacaan Lanjut