Skip to content

5 SENAMAN UNTUK JAWLINE LEBIH MENONJOL

Kongsikan artikel ini

Jawline atau rahang lelaki yang menonjol dianggap sebagai salah satu ciri yang paling menarik dan seksi. GLAM Lelaki mengesyorkan 5 senaman yang boleh dipraktikkan di rumah nanti. 

Memiliki garis rahang atau ‘jawline’ yang teguh dan menonjol bergantung kepada beberapa faktor genetik individu. Walau bagaimanapun, terdapat banyak perkara yang boleh anda lakukan untuk memaksimumkan garis rahang anda sendiri. Bagi sesetengah orang, ini mungkin melibatkan penurunan berat badan untuk menjadikan garis rahang lebih jelas.

Sama ada anda mempunyai garis rahang atau jawline yang semulajadi menonjol atau kurang menonjol, tidak ada yang menghalang anda daripada menjadikannya kelihatan sehebat yang mungkin. Berikut adalah 5 senaman jawline yang boleh cuba untuk menjadikan rahang lebih menonjol.

5 SENAMAN UNTUK JAWLINE LEBIH MENONJOL

1. ANGKATAN LEHER

Anggap ini sebagai gerakan mengangkat perut untuk leher anda. Lakukan sambil berbaring pada belakang dengan lidah ditekan di langit-langit mulut. Ini akan mengaktifkan otot leher depan. Bawa dagu anda ke dada dan kemudian angkat kepala anda dari tanah kira-kira 2 inci. Jangan angkat perut anda dan jangan tolak dagu anda keluar.

Mulakan dengan melakukan 3 set untuk 10 ulangan dan tingkatkan secara beransur-ansur. Ambil masa kerana otot-otot ini biasanya kurang terlatih dan boleh menyebabkan tekanan leher jika anda cuba terlalu cepat.

2. COLLAR BONE BACKUP

Ini boleh dilakukan duduk, berdiri, atau berbaring di belakang anda. Dengan menjaga kepala pada aras lantai, bawa kepala anda ke belakang beberapa inci untuk merasai otot di kedua-dua sisi tenggorokan menegang dan relaksasi.

Mulakan dengan 3 set 10 ulangan pada permulaan, kemudian progres dengan mengekalkan kedudukan selama lebih daripada 30 saat. Pastikan telinga anda kekal di atas bahu anda dan kepala anda kekal pada aras yang sama.

3. LIDAH TWISTER

Senaman ini akan menumpukan bahagian otot di bawah dagu. Letakkan lidah anda di atas langit-langit mulut secara langsung di belakang gigi. Tekan lidah anda untuk menutup sepenuhnya langit-langit mulut dan tambahkan ketegangan. Mulakan dengan meneruskan bunyi mendering dan menghasilkan bunyi bergetar. Ini akan mengaktifkan otot. Lakukan 3 set sebanyak 15 kali.

4. VOWEL SOUND

Gerakan-gerakan ini menumpukan kepada otot di sekitar mulut dan di sisi bibir. Buka mulut anda lebar-lebar, kemudian ucapkan ‘O,’ diikuti oleh ‘E.’ Pastikan untuk membesarkan bunyi dan gerakan ini dan jangan menunjukkan atau menyentuh gigi anda. Lakukan 3 set sebanyak 15 kali.

5. CHIN-UP

Senaman ini membantu mengangkat otot wajah dan dagu. Dengan mulut ditutup, tolak rahang bawah anda keluar dan angkat bibir bawah anda. Anda seharusnya merasai regangan di bawah dagu dan di garis rahang. Tahan kedudukan selama 10–15 saat, kemudian lepaskan. Lakukan 3 set sebanyak 15 kali.

 

Artikel Berkaitan: RUTIN SENAMAN KEGEL MENGUATKAN ‘SENJATA’ LELAKI

By Ronald Henry
Kongsikan artikel ini

Artikel Yang Berkaitan

CUBA SENAMAN INI UNTUK KEMPISKAN PERUT

Bacaan Lanjut

4 TIP SENAMAN ABS YANG BERKESAN

Bacaan Lanjut
senaman sakit pinggang

5 SENAMAN TERBAIK UNTUK KURANGKAN SAKIT PINGGANG

Bacaan Lanjut

BENTUK OTOT DALAM 30 HARI

Bacaan Lanjut

TIDAK DIMAMAH USIA, INI 7 SELEBRITI LELAKI MILIKI WAJAH AWET MUDA

Bacaan Lanjut

5 SENAMAN KAKI YANG PATUT ANDA LAKUKAN DI GYM 

Bacaan Lanjut