Skip to content

CUBA SENAMAN INI UNTUK KEMPISKAN PERUT

Kongsikan artikel ini

2023 bakal melabuhkan tirai, tapi adakah azam anda untuk menguruskan badan sudah tercapai? Jika belum, ikuti 5 senaman ini yang boleh membantu anda untuk mendapatkan perut yang kempis. 

Perut yang buncit sering menjadi sebahagian daripada masalah imej diri. Ia bukan sahaja secara fizikal, tetapi turut mengganggu fikiran dan mental terutamanya buat generasi muda. Oleh itu, ramai yang masih termakan dengan tipu helah pemasaran produk yang menjanjikan hasil cepat untuk mendapatkan perut yang kempis.

Walau bagaimanapun, realitinya adalah banyak usaha yang diperlukan dalam proses ini untuk mencapai matlamat tersebut. Untungnya, terdapat banyak senaman yang boleh anda lakukan untuk membakar lemak, membina otot, dan menonjolkan otot perut anda. GLAM Lelaki membariskan beberapa senaman boleh dipraktikkan di rumah ataupun sebagai rutin harian anda sekali gus dapat memberi tubuh badan yang sihat.

5 SENAMAN UNTUK KEMPISKAN PERUT LELAKI

1. SENTUH JARI KAKI

Senaman perut ini sesuai untuk beginner yang ingin memperkuat bahagian tengah badan.

Berbaring dengan kaki diangkat dan kaki pada sudut 90 darjah. Aktifkan bahagian bawah abdomen ketika anda mengangkat bahagian atas badan dari lantai. Sentuhkan tangan anda ke arah jari kaki, berhenti selama 1–2 saat di puncak gerakan. Perlahan-lahan turunkan kembali. Lakukan 1–3 set dengan 12–18 ulangan.

2. PLANK SISI

Untuk sokongan tambahan, turunkan lutut bawah anda ke lantai. Untuk menambah keintensifan, angkat kaki atas anda sejauh mungkin, atau lakukan “hip dips” dengan menurunkan pinggul hampir ke lantai dan kemudian naik semula.

Berbaring di sisi kanan anda dengan lengan bawah kanan di bawah bahu anda. Rentangkan kaki anda, kaki kiri di atas kanan. Kencangkan inti badan anda. Angkat pinggul anda sehingga membentuk garis lurus dengan badan anda. Angkat tangan kiri anda lurus ke atas. Putar badan anda ke arah lantai dan bawa tangan kiri anda di bawah badan anda. Putar badan anda dan luruskan tangan kiri anda untuk kembali ke posisi awal. Mulakan dengan 1 set 8–12 ulangan. Ulangi di sisi lain.

3. BICYCLE CRUNCHES ATAU SENAMAN BASIKAL

Untuk senaman ini, pastikan untuk memutar inti anda dan hindari menarik dengan pinggul atau menegangkan leher anda. Akar kan bahagian bawah belakang anda ke lantai dan angkat bahu anda dari telinga anda.

Berbaring dengan lutut ditekuk dan tumit rata di lantai. Bersilang jari anda di pangkal tengkorak anda. Datang ke posisi awal dengan mengaktifkan inti anda, mengangkat bahagian atas badan dari lantai, dan mengangkat lutut anda sehingga mereka berada tepat di atas pinggul anda.

Pada nafas keluar, putar badan anda sambil membawa siku kanan dan lutut kiri ke arah satu sama lain. Pada masa yang sama, luruskan dan hulurkan kaki kanan anda. Tahan posisi ini selama 1–2 hitungan sebelum menghirup kembali ke posisi awal. Kemudian lakukan sisi yang berlawanan. Ini satu ulangan. Lakukan 2–3 set dengan 8–18 ulangan.

4. BOAT POSE atau NAVASANA

Senaman ini membina otot pusat dan tulang belakang. Memanjangkan tulang belakang anda dan meluaskan dada anda sepanjang senaman ini.

Dari posisi duduk, condongkan badan anda ke belakang pada tulang duduk dan tulang ekor. Angkat kaki anda ke udara untuk membentuk bentuk V. Rentangkan tangan anda ke depan sehingga sejajar dengan lantai. Tahan selama maksimum 1 minit. Ulangi 2–3 kali.

5. SENAMAN CRUNCH SISI MENURUN

Anda boleh melakukan senaman ini di permukaan yang rata jika anda tidak mempunyai bangku menurun. Berbaring di atas bangku menurun. Ketika anda mula mengangkat bahagian atas badan, letakkan tangan kiri anda di belakang kepala dan tangan kanan anda di paha kiri anda.

Teruskan mengangkat bahagian atas badan anda sambil memutar badan anda ke sisi kiri, membawa siku kanan anda ke lutut kiri anda. Berhenti di sini selama 1–2 saat. Perlahan-lahan turunkan kembali ke posisi awal. Kemudian lakukan sisi yang berlawanan. Lakukan 2–3 set dengan 10–18 ulangan.

 

Proses untuk mendapatkan perut yang kempis berbeza untuk setiap individu. Ini kerana ia dipengaruhi oleh faktor seperti peratusan lemak badan. Sesetengah orang mungkin melihat kemajuan dalam beberapa minggu senaman yang konsisten, tetapi ia boleh mengambil beberapa bulan hingga setahun sebelum melihat hasil penuh.

Penting untuk menjaga gambaran keseluruhan dan kesihatan anda. Lakukan perubahan positif dalam pemakanan dan senaman, dan hasilnya akan menyusul. Konsistensi adalah kunci, dan kesabaran adalah rakan senaman terbaik anda!

 

Artikel Berkaitan: STRES? TERTEKAN? CUBALAH SENAMAN YOGA!

By Ronald Henry
Kongsikan artikel ini

Artikel Yang Berkaitan

5 SENAMAN UNTUK JAWLINE LEBIH MENONJOL

Bacaan Lanjut

4 TIP SENAMAN ABS YANG BERKESAN

Bacaan Lanjut
senaman sakit pinggang

5 SENAMAN TERBAIK UNTUK KURANGKAN SAKIT PINGGANG

Bacaan Lanjut

BENTUK OTOT DALAM 30 HARI

Bacaan Lanjut

TIDAK DIMAMAH USIA, INI 7 SELEBRITI LELAKI MILIKI WAJAH AWET MUDA

Bacaan Lanjut

5 SENAMAN KAKI YANG PATUT ANDA LAKUKAN DI GYM 

Bacaan Lanjut