Skip to content

DIET YANG BERKESAN UNTUK LELAKI 2023

Kongsikan artikel ini

Memiliki diet yang betul akan memberi tubuh badan lebih sihat dari segi dalaman dan luaran. GLAM Lelaki menyenaraikan beberapa diet yang boleh diamalkan oleh kaum lelaki.

Dengan begitu banyak jenis diet di luar sana, memilih satu yang berkesan, mampan, dan mudah diikuti boleh menjadi cabaran. Bagi lelaki, secara khusus, memilih diet yang disesuaikan dengan keperluan gaya hidup mereka boleh menjadi sukar dan memeningkan kepala.

Sebenarnya, diet atau keperluan pemakanan lelaki boleh berbeza-beza. Ia bergantung kepada beberapa faktor seperti umur, matlamat kecergasan, dan kebimbangan kesihatan.

Beberapa bintang Hollywood dan atlet antarabangsa juga mengamalkan variasi diet yang luar biasa seperti pemain tenis nombor satu dunia, Novak Djokovic. Penyanyi popular asal Korea Selatan, Jung Kook turut berkongsi rahsia untuk menadapatkan otot six-pack untuk single debutnya.

BERIKUT ADALAH DIET YANG BERKESAN UNTUK DICUBA OLEH KAUM LELAKI:

1. MEDITERRANEAN

Diet Mediterranean adalah corak pemakanan yang berdasarkan kepada diet tradisional penduduk di negara seperti Greece, Sepanyol, Itali, dan Perancis.

Ia menekankan pengambilan pelbagai bahan berkhasiat, termasuk buah-buahan, sayur-sayuran, kacang, biji-bijian penuh, dan lemak yang baik untuk jantung. Sementara itu, makanan yang diproses secara berlebihan perlu dibatasi, termasuk minuman bersoda, gula-gula, bijirin terpilih, dan daging yang diproses.

Diet Mediterranean telah dikaitkan dengan pelbagai faedah kesihatan, termasuk pengurangan radang dan risiko rendah terhadap penyakit kronik seperti penyakit jantung, diabetes, dan beberapa jenis kanser.

2. PALEO

Diet Paleo direka untuk meniru corak pemakanan masyarakat pemburu-pengumpul purba. Bahan yang diproses secara minimum, termasuk buah-buahan, sayur-sayuran, daging, ikan, dan ayam, digalakkan. Sementara itu, makanan seperti bijirin, kacang, produk tenusu, dan gula tambahan adalah terhad.

Diet Paleo sering disyorkan untuk mereka yang ingin membangunkan otot. Ini disebabkan oleh banyak makanan yang digalakkan dalam diet ini tinggi protein, yang dapat membantu meningkatkan jisim otot apabila dipadankan dengan latihan rintangan.

3. DASH

Dietary Approaches to Stop Hypertension (DASH) adalah rancangan pemakanan yang direka untuk menurunkan tahap tekanan darah dan menggalakkan kesihatan jantung. Selain membataskan pengambilan natrium, ia menggalakkan bahan yang kaya nutrien seperti buah-buahan, sayur-sayuran, bijirin penuh, dan produk tenusu rendah lemak.

Dengan diet DASH mungkin berkaitan dengan risiko yang lebih rendah terhadap penyakit jantung, strok, dan diabetes.

4. RENDAH KARBOHIDRAT

Diet rendah karbohidrat memberi tumpuan kepada menghadkan jumlah karbohidrat yang anda ambil, seringkali dengan membatasi makanan tinggi karbohidrat seperti pasta, roti, dan snek bergula.

Terdapat beberapa jenis diet rendah karbohidrat, tetapi kebanyakan melibatkan pengurangan pengambilan karbohidrat kepada kurang dari 130 gram sehari, atau kira-kira 26% daripada jumlah kalori harian anda.

Diet rendah karbohidrat yang dirancang dengan baik juga biasanya kaya serat dan sumber protein ringan, kedua-duanya boleh membantu melambatkan pencernaan dan mencegah peningkatan gula dalam darah selepas makan.

5. INTERMITTENT FASTING

Intermittent fasting adalah corak pemakanan yang popular yang melibatkan kitaran antara tempoh makan dan berpuasa.Beberapa bentuk puasa intermiten wujud, tetapi kaedah 16/8 adalah salah satu variasi yang paling popular, yang melibatkan pembatasan pengambilan makanan kepada jendela 8 jam dalam sehari.

 

Foto: Unsplash.com

Artikel Berkaitan: 15 TIP TERBAIK DAPATKAN KULIT & BADAN SIHAT TIDAK SEMUA TAHU

By Ronald Henry
Kongsikan artikel ini

Artikel Yang Berkaitan

JUNGKOOK DEDAH RAHSIA DAPATKAN SIX PACK UNTUK DEBUT SOLO, SEVEN

JUNGKOOK DEDAH RAHSIA DAPATKAN SIX PACK UNTUK DEBUT SOLO, SEVEN

Bacaan Lanjut
4 DIET & KEPERCAYAAN ANEH NOVAC DJOKOVIC MENGENAI KESIHATAN

4 DIET & KEPERCAYAAN ANEH NOVAK DJOKOVIC MENGENAI KESIHATAN

Bacaan Lanjut
3 Kesilapan Ketika Membina Otot Bisep

ELAK 3 KESILAPAN INI KETIKA MEMBINA OTOT BISEP

Bacaan Lanjut
2 RAHSIA KECERGASAN ICE-T YANG MENJADI AMALAN SELAMA BERTAHUN-TAHUN

2 RAHSIA KECERGASAN ICE-T YANG MENJADI AMALAN SELAMA BERTAHUN-TAHUN

Bacaan Lanjut
DIET AMALAN CHRIS HEMSWORTH UNTUK TAMPAK SASA DALAM AVENGERS: ENDGAME

EKSPERIMEN DIET CHRIS HEMSWORTH UNTUK TAMPIL SASA DALAM AVENGERS: ENDGAME

Bacaan Lanjut
DIET SARAPAN PELIK YANG DIAMALKAN DWAYNE JOHNSON UNTUK TAMPAK SASA

DIET SARAPAN PELIK YANG DIAMALKAN DWAYNE JOHNSON UNTUK TAMPAK SASA

Bacaan Lanjut