Skip to content

5 GAYA MISAI TERBAIK UNTUK PENAMPILAN SEPERTI SELEBRITI TERKENAL

Kongsikan artikel ini

Tidak kira apa era sekalipun, gaya misai lelaki hadir dalam pelbagai stail yang menjadi ikutan. Daripada gaya berani pada abad ke-19 sehingga gaya minimalis era moden, misai lelaki terus menjadi simbol ekspresi diri dan maskulin.

Setiap misai lelaki ataupun facial hair unik – ada lelaki gemar simpannya sehingga panjang, ada pula yang lebih gemar pendek. Namun tidak kira apa jua pilihan anda, setiap misai memerlukan penjagaan yang betul. Sekiranya anda meluangkan masa, perhatian dan penjagaan terhadap facial hair ini, penampilan anda sekaligus turut akan berubah.

Seperti potongan rambut, gaya misai lelaki juga perlu bersesuaian dengan bentuk wajah anda. Jika wajah anda bulat, misai dan jambang yang menutup dagu buatkan wajah nampak lebih kurus.

5 GAYA MISAI YANG BAKAL JADIKAN ANDA KELIHATAN SEPERTI BINTANG FILEM

Dengan begitu banyak gaya misai yang berbeza untuk dipilih, GLAM senaraikan lima gaya pilihan selebriti yang anda boleh tiru:

1. THE PENCIL

gaya misai

The pencil adalah misai kurus dan narrow yang lebih pendek daripada misai Inggeris. Gaya misai ini terkenal pada awal abad ke-20 oleh pelakon seperti Charlie Chaplin dan Clark Gable. Ia juga adalah misai yang berani dan agak sipi. 

Walaupun panjang yang sempurna boleh dicapai dalam masa dua minggu, ini memerlukan pencukuran yang kerap dan rutin dandanan harian yang ketat untuk memastikan semuanya terkawal. Perlu diingatkan juga bahawa The Pencil cenderung kelihatan lebih baik untuk lelaki yang berambut gelap, jadi jika rambut anda sedikit di sisi yang lebih cerah, ia mungkin berbaloi untuk mempertimbangkan gaya yang berbeza.

2. THE BEARDSTACHE

gaya misai

The beardstache ialah misai yang bersambung dengan janggut. Gaya ini sesuai untuk mereka yang mahukan yang terbaik untuk kedua-dua misai dan janggut.

Untuk mendapatkan rupa ini, anda perlu menumbuhkan misai dan janggut anda selama beberapa minggu atau bulan, bergantung pada sejauh mana anda ingin menggayakannya. Kunci kepada rupa ini ialah mencabut misai dari janggut anda untuk menjadikannya lebih menonjol. Menggulungnya sedikit membantu mencapai kesan yang dipisahkan itu.

3. THE LAMPSHADE

gaya misai

The Lampshade Mustache adalah misai yang lebih nipis yang menutupi seluruh bibir atas. Untuk mendapatkan gaya misai lampshade, anda perlu trim bahagian atas dengan sedikit lengkung pada setiap sisi untuk menghasilkan separuh bulatan yang datang dari hidung dan pastikan bahagian bawah misai anda tidak menutupi bibir.

4. THE CHEVRON

gaya misai

Misai chevron dikenali sebagai gaya misai yang paling ikonik dalam beberapa tahun kebelakangan ini. Ia adalah gaya misai lurus yang menutupi bibir atas dan tidak melepasi bahagian tepi bibir. Anda boleh menggunakan sikat misai untuk mendapatkan rupa lurus ke bawah. Gaya ini telah dipopularkan oleh selebriti seperti Ron Swanson, dan Henry Cavill.

5. THE HORSESHOE

Misai modern horseshoe adalah gaya yang serupa dengan misai handlebar tetapi dengan rambut jatuh sehingga ke garis rahang bawah. Gaya ini mendapat namanya daripada persamaannya dengan misai horseshoe. Anda mungkin mengenali gaya ini daripada Hulk Hogan.

TIPS UNTUK STYLING GAYA MISAI LELAKI

1. Trimmer dan blades

Trimmer adalah satu kemestian mutlak. Kebanyakan orang membuat kesilapan dengan pergi ke kedai dan mengambil trimmer biasa yang mereka dapati. Tetapi jika anda serius tentang misai, itu adalah idea yang salah. Trimmer yang tidak bagus mempunyai motor yang lemah yang boleh membelah dan mencabut rambut, menyebabkan bertompok.

2. Sikat Janggut

Sikat janggut adalah penting untuk mendapatkan rupa yang sekata. Sikat jangkut juga melatih rambut untuk tumbuh ke arah tertentu dari semasa ke semasa.

3. Minyak Janggut

Minyak janggut bukan sahaja untuk janggut, anda boleh menggunakannya untuk misai juga. Ia membantu rambut kekal sihat dan lembap, yang menghalang rambut bercabang. Minyak janggut juga memberikan rambut anda kilauan yang indah.

4. Wax

Jika anda bercadang untuk menggayakan curled handlebar, anda memerlukan beberapa wax misai untuk membantu mengekalkan gaya misai anda pada tempatnya. Cuci sahaja setiap petang kerana ia boleh mengumpul kotoran sepanjang hari.

Misai adalah simbol tradisi, keperibadian, dan ekspresi diri. Trend facial hair akan sentiasa berkembang dan berubah-ubah, namun misai terbaik pastinya kekal sebagai aksesori dan dandanan lelaki yang berpengaruh.

Artikel berkaitan: 5 Tip dapatkan rambut bergaya setiap hari 

By Zahirah Zulkhairi
Kongsikan artikel ini

Artikel Yang Berkaitan

TIP MUDAH UNTUK DAPATKAN TIDUR LENA HINGGA KE PAGI

TIP MUDAH UNTUK DAPATKAN TIDUR LENA HINGGA KE PAGI

Bacaan Lanjut
EVOLUSI FESYEN WILL SMITH & JADA PINKETT SEJAK TAHUN 90-AN

EVOLUSI FESYEN WILL SMITH & JADA PINKETT SMITH SEJAK TAHUN 90-AN

Bacaan Lanjut
RAHSIA TUBUH MANTAP CHRIS HEMSWORTH

RAHSIA TUBUH MANTAP CHRIS HEMSWORTH

Bacaan Lanjut
5 SUPERFOOD PERLU AMBIL UNTUK MILIKI PROSTAT YANG SIHAT

5 SUPERFOOD PERLU AMBIL UNTUK MILIKI PROSTAT YANG SIHAT

Bacaan Lanjut
glam fashion party 2024

20 GAYA SELEBRITI WANITA TERBAIK DI GLAM X GLAM LELAKI FASHION PARTY 2024 

Bacaan Lanjut
Rizal Rasid #GLBlackWhiteSeries

“SAYA AKAN MEMILIH ERNIE ZAKRI” – RIZAL RASID #GLBLACKWHITESERIES

Bacaan Lanjut